Tampereen Aterian organisointimallin selvittämistyö on loppusuoralla. Maanantaina 21.11. henkilöstölle järjestetään asiasta tiedotustilaisuus. Seuraavana maanantaina asia on kaupunginhallituksessa ja valtuustoon se viedään 12. joulukuuta.
Jokin aika sitten selvitystyön vaihtoehtoja ja ohjausryhmän valintoja esiteltiin henkilöstölle. Niiden pohjalta näyttää siltä, että ainakin osaa Tampereen Aterian noin 500 Julkisen ja Hyvinvointialojen liitoon kuuluvasta työnväestä voi odottaa sama kohtalo kuin armeijan ruokahuollossa.
Yksityistämisen kautta osa työntekijöistä siirtyy matkailu- ja ravintola-alan työehtosopimuksen piiriin. Se tarkoittaa arviolta noin 100 euron leikkausta kuukausipalkkoihin. Myös eläke- ja vuosilomaedut heikkenevät.
Eläkkeissä yksityisen palvelukseen siirtyvät ovat menettämässä lisäeläkkeen, joka kuuluu kunnalliseen eläkevakuutukseen niille, jotka ovat tulleet kunnan palveluksessa jo ennen vuotta 1995. Vuosilomissakin menetys on tuntuva. JHL:n sopimuksessa lomapäiviä on 38 ja lomapäiviin ei lasketa lauantaita. Yksityiselle siirryttäessä lomapäivien määrä on 30, jossa myös lauantait lasketaan mukaan. Loma lyhenisi siis roimasti.
Heti palkka- ja muut ehdot eivät kuitenkaan muutu, sillä vanhana työntekijänä siirtyvän työehdot pysyvät samoina sopimuskauden ajan. JHL:n sopimus on katkolla vuoden vaihteessa. Palkat määräytynevätkin JHL:n tulevan sopimuksen mukaan uuden kauden loppuun.
Kaupunki voisi toki asettaa kilpailutuksessa ehdon, joka takaisin vanhan palkkatason pysymisen pitempäänkin. Käytännössä tällaisia siirtosopimuksia ei tiettävästi ole viime vuosien kilpailutuksissa Tampereella tehty.
Henkilövaikutukset arvioitava tarkasti
Tampereen Ateria on toiminut liikelaitoksena vuodesta 2007 lähtien. Nyt ohjausryhmä esittää, että liikelaitoksen toiminta organisoitaisiin jatkossa kokonaisvastuumallilla. Tampereen Ateria vastaisi siis koko tuotannosta ja myös kilpailuttamisesta.
Ohjausryhmä esittää, että liikelaitoksen oma tuotanto perustuisi keskuskeittiömalliin. Koulu-, lukio- ja päiväkotiaterioihin haettaisiin vertailukohtaa yksityiseltä sektorilta, mikä tarkoittaa yksityistämistä. Sektorilla työskentelee yli puolet JHL:n jäsenistöstä.
Henkilöstöravintolatoiminnan hoitaisi kokonaisuudessaan yksityinen palveluntuottaja. Nyt siellä työskentelee lähes 40 JHL:n jäsentä.
Liiketoiminnan kehitysjohtaja Kristiina Michelsson ei halunnut vielä kertoa, miten suurta osaa henkilökunnasta yksityistäminen tulee koskemaan. Hän kertoi, että parhaillaan he kokoavat ohjausryhmän jäsenten lausuntoja esityksestä ja että sen sisältöä esitellään ensi maanantaina henkilöstölle.
JHL on omassa lausunnossaan toivonut organisointimuutoksen huolellista valmistelua ja sitä, että ennen päätöksentekoa arvioidaan tarkasti uudelleenorganisoinnin henkilöstövaikutukset.
Henkilöstöravintolatoiminta tulisi heidän mielestään säilyttää kaupungin omana työnä, samoin koulujen ja päiväkotien ateriapalvelut.
Tampereen Aterian kannattavuutta parannetaan työntekijöiden mielestä toimintaa kehittämällä, ei heikentämällä työntekijöiden palkkoja, työehtoja eikä eläke-etuuksia. Kokonaisvastuumalli ja keskuskeittiövaihtoehto käyvät työntekijöille, mutta ei toimintojen pilkkomista.