Tietosuojavaltuutettu on saanut selvitettäväkseen, rikkooko kuopiolainen Niuvanniemen sairaala työnantajana yksityisyyden suojaa aikoessaan vaatia työntekijöitä näyttämään sairauslomien diagnoositiedot lähiesimiehille.
Niuvanniemen sairaalan uuden sairauslomatodistuskäytännön tarvetta esimiestyössä perustellaan sillä, että sitä edellyttää sairaalassa käytössä oleva ns. varhaisen puuttumisen malli toistuvien sairauspoissaolojen ilmetessä.
Selvityspyynnön jättäneen mielisairaanhoitaja Matti Pääkkösen mukaan sosiaali-ja terveysministeriön tai Valtiokonttorin ohjeet varhaisen puuttumisen periaatteiden noudattamisesta eivät perustele millään tavalla sellaista tarvetta, että alaiset olisi velvoitettava esittämään esimiehelle arkaluontoisia tietoja terveydestään.
– Tähänastisen käytännön mukaan sairauslomatodistus on esitetty, mutta diagnoositietoa ei ole tarvinnut näyttää. Todistus on sitten lähetetty palkkatoimistoon, jossa vain palkanmaksuvirkailijalla on ollut oikeus tarkistaa, onko diagnoosi perusteltu syy palkanmaksuun ja aikanaan asioimiseen Kelan kanssa korvausten kanssa. Jatkossa tautiluokitus pitäisi näyttää esimiehelle.
Yksityisyyden suojaa murretaan
Pääkkösen mukaan työnantajan esityksessä ei ole määritelty niitä esimiestehtäviä, joissa sairauslomatodistuksen diagnoositietoja tarvitaan.
– Varhaisen puuttumisen toimintamalli työkyvyn ylläpitämiseksi ei edellytä esimiehiltä tietoja alaistensa arkaluontoisista terveystiedoista. Työntekijän palkkaan ja etuuksiin sekä työsuhteeseen liittyvät asiat voidaan valmistella, päättää ja panna toimeen ilman esimiehelle annettavia työntekijän arkaluontoisia terveystietoja ja loukkaamatta työntekijän perusoikeutta yksityisyyden suojaan.
Pääkkösen mielestä työnantajan vaatimus työntekijälle arkaluontoisten terveystietojen näyttämisestä esimiehille ei täytä perusoikeuksien rajoittamisen niin sanottuja. yleisiä rajoitusedellytyksiä.
– Jos sille tielle lähdetään, että työnantaja saa päättää, ketkä kaikki henkilöt pääsevät urkkimaan yksittäisen työntekijän terveystietoja, niin siinä murretaan aika merkittävällä tavalla yksityisyyden suojaa.
Rooleja ei pidä sekoittaa
Pääkkönen mielestä esimiesten, työnantajan ja työterveyshuollon tehtäviä ei pidä sekoittaa.
– Esimiesten rooli varhaisessa puuttumisessa on se, että he keskittyvät työpaikan asioihin. Työntekijän arkaluonteiset terveystiedot eivät siihen kuulu, vaan ne kuuluvat työterveyshuoltoon. En ymmärrä, mihin tarkoitukseen esimiehet niitä tietoja tarvitsevat.
– Tässä näköjään pyritään venyttämään yksityisyyden suojan osalta lakia työelämässä äärimmilleen. Sen vuoksi lähetin tietosuojavaltuutetulle pyynnön, että selvitettäisiin esitetyn käytännön lainmukaisuutta, lähes 30 vuotta sairaalassa työskennellyt Pääkkönen sanoo.