Osatyökyvyttömyyseläkkeiden käyttö kunta-alalla on kuusinkertaistunut viimeisen viidentoista vuoden aikana.
Osatyökyvyttömyyseläkkeille siirtyy vuosittain lähes 1 900 kuntatyöntekijää. Osatyökyvyttömyyseläkkeiden osuus kaikista uusista työkyvyttömyyseläkkeistä on myös kasvanut huomattavasti: vuonna 1995 se oli seitsemän prosenttia, mutta viime vuonna jo 36 prosenttia.
Uusien osatyökyvyttömyyseläkkeiden lisääntyminen johtuu osittain kuntahenkilöstön ikääntymisestä. Ajallisesti kehitys on yhteydessä yksilöllisen varhaiseläkkeen asteittaiseen poistumiseen. Osatyökyvyttömyyseläkettä on myös tuotu aiempaa aktiivisemmin esille täyden työkyvyttömyyseläkkeen vaihtoehtona.
– Osatyökyvyttömyyseläkkeiden yleistyminen kunta-alalla on suotuisa kehityssuunta, varsinkin jos vaihtoehtona olisi siirtyminen täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle ja jos osaeläkkeensaaja kykenee jatkamaan työskentelyä eläkkeellä ollessaan, eläkejohtaja Helena Pankakoski toteaa.
Useita myönteisiä seurauksia
Tapahtuneella muutoksella on Pankakosken mukaan useita myönteisiä seurauksia:
– Varhaiseläkkeiden kustannukset maltillistuvat, työurat pitenevät loppupäästä ja osatyökykyistenkin työpanos saadaan käyttöön. Työssä jatkaminen osaeläkkeen ohessa myös kartuttaa vanhuuseläkettä ja on siten osatyökykyiselle täyttä työkyvyttömyyseläkettä parempi vaihtoehto.
Eniten lähtee hoitohenkilöstöä
Osatyökyvyttömyyseläkkeille on kunta-alalta viime vuosina siirtynyt pääasiassa sosiaali- ja terveysalojen hoitohenkilöstöä. Suurimmat ammattiryhmät ovat olleet samoja kuin kunta-alan vakuutettujen suurimmat ammattiryhmät, eli perus- ja lähihoitajia, siivoojia, sairaanhoitajia ja sairaala-apulaisia.
Kaksi suurinta sairausryhmää kattaa tätä nykyä kolme neljäsosaa uusien osatyökyvyttömyyseläkkeiden pääasiallisista syistä. Toistaiseksi myönnetyistä osatyökyvyttömyyseläkkeistä yli 60 prosenttia aiheutuu tuki- ja liikuntaelinsairauksista.
Osakuntoutustukien taustalla on runsaasti sekä mielenterveyssyitä että tuki- ja liikuntaelinsairauksia.
Osatyökyvyttömyyseläkkeelle jäädään nykyään aiempaa vanhempana. Lähes 70 prosenttia osatyökyvyttömyyseläkkeille siirtyvistä on vähintään 55-vuotiaita. Ikääntyneiden osuuden kasvu johtunee yksilöllisen varhaiseläkkeen lakkauttamisesta.