Pohjoismaiden neuvoston viime viikon Kööpenhaminassa pidetyssä istunnossa tärkeimpiin aiheisiin kuuluivat Pohjoismaiden avoimuus Norjan terroritekojen jälkeen, rajaesteiden poistaminen maiden väliltä, neuvoston toiminnan modernisointi ja politisoiminen sekä siirtyminen uudelle puheenjohtajuuskaudelle vuodeksi 2012.
Sosiaalinen dumppaus auttaa äärioikeistoa
Vasemmistososialistisen vihreän ryhmän VSG:n oman kokouksen yhteydessä pidettiin seminaari sosiaalisesta dumppauksesta. Sosiaalisella dumppauksella tarkoitetaan työehtoshoppailua, harmaata taloutta ja muita työnantajien keinoja hyväksikäyttää työntekijöitä.
Tanskalaiset Line Barfod ja Finn Sørensen (Enhedslisten) sekä Bent Gravesen (SF) kertoivat, kuinka EU:n markkinatuomioistuin on tehnyt päätöksiä, joilla sisämarkkinoiden toimivuuden nimissä on murrettu työntekijöiden suojaksi luotua lainsäädäntöä muun muassa Belgiassa.
Barfod esitti, kuinka Euroopan unionin sisämarkkinapolitiikka ja työlainsäädännön erot eri maissa ovat mahdollistaneet alipalkkausta, työehtosopimusten kiertämistä ja halpatyövoiman käyttöä. Tämä heikentää luonnollisesti kaikkien muidenkin työntekijöiden neuvotteluasemaa ja työehtoja.
Gravesen korosti, että äärioikeisto on kyennyt käyttämään työelämän epävarmuutta, huonoja työehtoja ja ulkomaista halpatyövoimaa keppihevosina rasististen aatteidensa levittämiseen. Hän kuvasi hyvinvointišovinismiksi sitä, että hyvinvointipalvelut ja sosiaaliturva kuuluisivat vain osalle väestöstä. Kuitenkin juuri universalismi on pohjoismaisen hyvinvointivaltion perusta.
Sørensenin mukaan äärioikeisto on onnistunut luomaan oman tarinansa sankareineen ja roistoineen, ja nyt vasemmiston on pystyttävä esittämään omansa. Sosiaalidumppauksen ja rasismin liittoa vastaan onkin taisteltava kolmella rintamalla: työväestön parissa, parlamenteissa ja työmarkkinajärjestöjen ja viranomaisten rajat ylittävällä yhteistyöllä. EU:ssa vasemmiston on tehtävä kovemmin töitä pohjoismaisen mallin puolustamiseksi ja edistämiseksi.
VSG teki PN:n kokouksessa aloitteen, että PN perustaisi työryhmän selvittämään sosiaalisen dumppauksen laajuutta, eri maiden keinoja sitä vastaan sekä EU-tuomioistuimen ratkaisujen aiheuttamia ongelmia työntekijöille. Työryhmän tulisi esittää ratkaisuja ja tarvittaessa sääntömuutoksia.
Sasi ja Modig vetovastuuseen neuvostossa
Ensi vuodeksi Pohjoismaiden neuvoston presidentiksi valittiin Kimmo Sasi (kok.) ja varapresidentiksi Silvia Modig (vas..) Suomi pitää agendalla muun muassa arktista ulottuvuutta, joka tuo jäätikköjen sulamisen seurauksena sekä suuria mahdollisuuksia että ympäristöuhkia.
Modig teki kokouksessa aloitteen suvaitsevaisuutta ja vähemmistöryhmien ymmärrystä edistävän Elävä kirjasto -menetelmän edistämisestä PN:n toimesta. Hän tiukkasi myös yhteistyöministerien kyselytunnilla uudestaan transaktioveron perään, jota Pohjoismaiden neuvosto on vaatinut edistettävän jo viime vuonna.
Edellisenä päivänä Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt oli sivuuttanut veron markkinoita vakauttavan vaikutuksen ja todennut vain, ettei se sijoituspaon vuoksi toisi tuloja esimerkiksi euroalueella toteutettuna. Hänen mukaansa veroa ei kannata ottaa käyttöön, ellei koko G20 ole mukana. Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) vastasi Modigille, että asia on esillä pohjoismaisissa ministeritapaamisissa.