Rosvot ovat ahkeroineet laivahylyillä tavallista enemmän viime kesänä. Kirkkonummen edustalla vuonna 1876 uponneesta ruotsalaisesta Sandviken aluksesta on viety laivakello.
Samoilla vesillä löytyneestä niin kutsutusta Järvöön hylystä on perähytti tyhjennetty esineistä kuten pulloista ja ruukuista. Takilan jäänteistä on viety osia. Sukeltajien Edmundiksi ristimä alus on ollut kaksimastoinen kauppalaiva ilmeisesti 1800-luvulta.
Sotalaivan peräosan taakse pohjaan jääneen esineistön seasta on anastettu posliiniastiat ja pullot. Tämä 1700-luvulta peräisin oleva hylky makaa avomerellä Porvoossa.
Intendentti Maija Matikka Museovirastosta sanoo, että hylkyihin kajoamisia on tapahtunut viime kesänä selvästi enemmän kuin aikaisemmin. Museovirasto on pyytänyt poliisia tutkimaan kajoamiset.
– Vedenalaiset muinaismuistot tulivat julkisiksi, kun ne liitettiin muita muinaismuistoja koskevaan rekisteriin marraskuussa 2010, Matikka kertoo.
Rekisteriin pääsee nyt käsiksi internetin kautta.
Muinaismuistolaki suojaa vedenalaista esineistöä samalla tavalla kuin maalla olevia muinaisjäännöksiä. Tällaisia voivat olla ihmisen tekemät rakennelmat kuten väyläesteet sekä siltojen ja laitureiden jäänteet.
Muinaismuistoksi luokitellaan yli satavuotias esineistö tai jäämistö. Hylkyaluksiin sovelletaan pääsääntöisesti niiden uppoamisajankohtaa. Vaikka laiva olisi uponnut alle sata vuotta sitten, voidaan siinä olevan vanhemman esineistön perusteella soveltaa muinaismuistolakia.
Sukeltajista suuri apu
– Pidämme yllä yhteistyötä harrastajasukeltajien kanssa, intendentti kertoo. Matikan mukaan sukeltajista on ollut suurta apua hylkyjen löytämisessä. Tuorein suuri tapaus oli, kun sukeltajat löysivät 1700-luvun jälkipuoliskolta peräisin olevan Wrouw Marian hylyn Utön vesiltä läheltä Jurmon saarta.
– Liikennevirasto kartoittaa pohjia viistokaikuluotaimilla. Niiden saamista tiedoista on myös paljon hyötyä, Matikka kertoo.
Intendentin mukaan laitteella saadaan ilmakuvaa muistuttava tuloste pohjan muodoista ja siellä olevista esineistä.
Suomessa on neljä hylkyä, joille on määrätty suoja-alue, jolle sukeltajilla ei ole asiaa. Wrouw Marian lisäksi niitä ovat St:Mikaelin hylky 1700-luvulta ja nimeltään tuntematon hylky 1500- ja 1600-lukujen taitteesta eteläisellä Saaristomerellä sekä Ruotsinsalmen taistelussa 1790 Kotkan edustalla uponnut venäläinen sotalaiva St:Nikolai.