Ydinasevarustelusta ei ole vuosiin kannettu huolta, mutta syytä olisi. Maailman yhdeksällä ydinasevallalla on arviolta 22 400 ydinkärkeä. Nyt niitä aletaan modernisoimaan, varoittavat amerikkalais-brittiläisen tutkimuslaitoksen tutkijat.
Syynä on ennen kaikkea se, että Venäjä ja Kiina pelkäävät muuten jäävänsä jälkeen Yhdysvaltain ydinasekapasiteetista.
Eihän sen näin pitänyt mennä, kun Barack Obama valittiin Yhdysvaltain presidentiksi ja hän lupasi toimia ydinaseriisunnan jatkamiseksi. British American Security Information Council (BASIC) toteaa, että on vain vähäisiä merkkejä siitä, että näin voisi todella tapahtua.
Tutkimuslaitos kiittää Obaman panosta Venäjän kanssa käydyissä ydinaseneuvotteluissa, mutta muistuttaa myös, että Yhdysvallat luottaa edelleen vankasti ydinaseisiin vielä pitkälle tulevaisuuteen.
Tähtien Sota elää
Lisäksi Yhdysvallat jatkaa Obamankin kaudella Tähtien Sota -tyylisen ohjuspuolustusjärjestelmän tutkimista sekä nopean iskukyvyn kehittämistä konventionaalisilla aseilla. Tämä on saanut Venäjän ja Kiinan varpailleen, että Yhdysvalloilla on etulyönti vakavan konfliktin sattuessa.
Nyt mahdollisesti käynnistyvässä kierteessä Venäjä oikeuttaa ydinasearsenaalinsa modernisoinnin Yhdysvaltain uusilla aseilla.
Kiina käyttää saman syyn lisäksi Intian ydinaseohjelmaa.
Intiaa taas ajaa huoli toisaalta Kiinan, toisaalta Pakistanin ydinaseista.
Pakistan varustautuu, koska Intialla on ylivoima konventionaalisissa aseissa.
Ranska uusii ydinaseitaan, koska kaikki muutkin tekevät niin.
128 000 ydinkärjen hulluus
BASICin raportista käy myös ilmi, että vuoden 1945 jälkeen maailmassa on rakennettu yli 128 000 ydinkärkeä, joista 98 prosenttia Yhdysvalloissa ja Venäjällä / Neuvostoliitossa.
Arvio nykyisestä 22 400 ydinkärjestä on todellakin vain arvio, koska Kiina, Intia, Pakistan, Israel ja Pohjois-Korea eivät julkista tietojaan.