Lahti osallistuu Helsingin Designpääkaupunkivuoteen kaupunkilaisten arkeen vaikuttavalla ohjelmalla. Keskustan kehittäminen, muotoilukasvatus ja -koulutus sekä teollinen muotoilu ovat keskeisesti esillä ensi vuoden aikana.
Lahdessa 2012 Designpääkaupungin kohtauspaikkana on Muotohuoltamo, joka tuo näkyväksi niin lahtelaista, kotimaista kuin kansainvälistä muotoilua. Muotohuoltamolla jokainen voi myös tutustua ja osallistua designpääkaupungin toimintaan.
– Yksi keskeisistä tavoitteistamme on saada asukkaat mukaan kaupungin keskustan kehittämiseen ja palveluverkon uudistamiseen jo suunnitteluvaiheessa. Tässä hyödynnämme käyttäjälähtöisen muotoilun menetelmiä, kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta sanoo.
Kaikki keskustaa kehittämään
Meidän Aleksi -hankkeessa Lahden asukkaat sekä keskusta-alueen yrittäjät otetaan mukaan ideoimaan ja suunnittelemaan alueen tulevaisuutta. Hankkeessa luodaan elinvoimainen torin ympäristö, jossa on huomioitu alueen eri käyttötarkoitukset ja suunnitelmaa tehdään asukkaiden ja muiden alueen käyttäjien toiveet ja ideat huomioon ottaen.
Hankkeen myötä pyritään samalla luomaan malli, jolla erilaisia kaupungin kehityshankkeita voidaan toteuttaa käyttäjälähtöisin menetelmin. Meidän Aleksi toimii myös Lahden Muotoiluinstituutin Future Lab -ohjelman pilottina, jossa tuodaan muotoilun prosessit lähemmäksi kaupunkilaisten arkea ja testataan erilaisia tarkoitukseen sopivia menetelmiä.
Lahden keskusta-alueen radanvarren ideakilpailussa luodaan malli vuorovaikutuksen ja muotoilun elementtien ottamisesta huomioon valmistelussa ja toteutuksessa. Lahden uusi matkakeskus ja eri liikennemuotojen kohtaaminen sekä ekologinen liikenneympäristö ovat olennainen osa kilpailutehtävää.
Lahden keskustan kehittämiseen liittyy myös Designpääkaupunkivuoden ohjelmassa mukana oleva Urbaani ratas -hanke, jossa kevyen liikenteen ongelmia ratkovat pyöräilijät kaupunkimuotoilijoina. Urbaani ratas toteutetaan osana Lahden vihreän kaupungin GreenCity -ohjelmaa.
Muotoilu jo esiopetukseen
– Designpääkaupunkivuonna aloitamme muotoilun menetelmiin tutustumisen jo esiopetuksessa. Lahtelaisissa peruskouluissa käynnistyvät muotoilun työpajat osana perusopetuksen Kulttuuriohjelmaa ja Kannaksen lukio osallistuu kansainväliseen Index-koulutusohjelmaan, Myllyvirta kertoo.
Myllyvirta pitää designpääkaupunkiyhteistyötä merkittävänä Lahden kansainvälistymisessä. Hän nostaa esille korkeatasoisen muotoilukoulutuksen ja teollisen muotoilun hyödyn alueen pk-yrityksien kilpailukyvylle kansainvälistyvillä markkinoilla.
Lahden lisäksi Helsingin yhteistyökumppaneina teemavuon aikana ovat Espoo, Vantaa ja Kauniainen.