Kymenlaakson asukkaat toivovat lisäpanostuksia joukkoliikenteeseen, mutta suosivat kuitenkin henkilöautoa julkisen liikenteen sijaan.
Euroopan komission Suomen-edustuston Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä käy ilmi, että kymenlaaksolaisista vain 23 prosenttia käyttää liikkumiseen mieluummin julkista liikennettä, kun taas 66 prosenttia suosii ennemmin henkilöautoa.
Noin puolet 15-24-vuotiaista suosii julkista liikennettä, kun taas 25-39-vuotiaista ja 40-54-vuotiaista kolme neljästä käyttää mieluummin henkilöautoa.
Kun vastaajia pyydettiin nimeämään kaksi asiaa, miten Kaakkois-Suomen liikennettä tulisi kehittää seuraavan viiden vuoden aikana, yli puolet (57 pros.) vastaajista piti tärkeimpänä julkiseen liikenteeseen panostamista.
Myös kevyen liikenteen väylien lisääminen (30 pros.) ja pienten teiden kunnon parantaminen (30 pros.) saivat kyselyssä runsaasti kannatusta. Lisäksi 31 prosenttia toivoo, että liikenneratkaisuissa otetaan huomioon Suomen ja Venäjän välinen liikenne.
Uusien autojen päästörajoja kymenlaaksolaiset olisivat valmiita entisestään tiukentamaan, ja lähes kolmasosa vastaajista olisi valmis hankkimaan maakaasu- tai sähköauton, jos ajomatka yhdellä latauksella on riittävän pitkä ja kustannukset samaa luokkaa kuin bensa- ja dieselautoissa.
– Näyttää siltä, että henkilöautoilun suuri suosio Kymenlaaksossa johtuu erityisistä olosuhteista. Vaikka henkilöautojen käyttöä nyt suositaan, haluaisi enemmistö ensisijaisesti kuitenkin kehittää julkista liikennettä. Enemmistö olisi muutenkin valmis ympäristöystävällisiin ratkaisuihin, arvioi kyselyn tuloksia Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö Eikka Kosonen.
EU enemmän hyvä kuin huono
Kymenlaaksolaisilta kysyttiin myös mielipiteitä EU:sta. Vastanneista 38 pros. pitää Suomen EU-jäsenyyttä hyvänä asiana ja 28 pros. huonona asiana. Neljäsosa vastaajista ei koe jäsenyyttä hyvänä eikä huonona.
Suuri osa kymenlaaksolaisista (43 pros.) on sitä mieltä, ettei EU-jäsenyys vaikuta heidän jokapäiväiseen elämäänsä sen enempää myönteisesti kuin kielteisestikään, kun taas yksi neljäsosa pitää vaikutusta kielteisenä ja toinen neljäsosa myönteisenä.
Kymenlaaksolaisista enemmistö (55 pros.) ilmoitti olevansa erittäin tai melko kiinnostunut EU:n toiminnasta.
– On mielenkiintoista todeta, että talouskriisien keskelläkin EU:ta pidetään enemmän hyvänä kuin huonona asiana, Kosonen toteaa.