– Farssi koko käsittely, Muukkonen lataa.
– Jo vuonna 2008 asetimme kyseenalaiseksi, onko sillalle tarvetta ylipäätään. Viittasimme myös taloudelliseen puoleen, puheenjohtaja muistuttaa.
Kunnallisjärjestö otti sillan rakentamiseen jo tällöin kielteisen kannan. Muukkosen mukaan sillan rakentaminen ei ole ollut mukana Turun kevyenliikenteen väyläsuunnitelmissa. Puheenjohtaja ei jaksa muistaa edes sitä, mistä siltahanke itse asiassa pulpahti esille. Nyt se on kuitenkin asemakaavamuutoksena kaupunginvaltuuston edessä.
Muukkonen ihmettelee myös sitä, että sillan paikastakin Tuomiokirkkosillan ja Auransillan välillä vallitsee erilaisia käsityksiä. Piirustukset sillasta ovat kuitenkin jo olemassa. Asemakaavaehdotuksessa silta on sijoitettu Kauppiaskadun ja Rettiginrinteen välille. Toisena vaihtoehtona on ollut kirjastotalon ja Vanhan Suurtorin välinen osuus hieman ylempänä Aurajokea.
Varsinaisia farssin piirteitä poliittinen kädenvääntö on Muukkosen mukaan saanut, kun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mina Arve (kok.) ja hallituksen jäsen Katri Sarlund (vihr.) ovat väläytelleet peräti kahden sillan rakentamista osuudelle. Kaupunginvaltuusto käsittelee pöydälle pantua kaavaesitystä viikon päästä maanantaina.
– Tämä on tärkeä pätkä, puheenjohtaja alleviivaa viitaten, että kyseessä on kansallismaisema.
Muukkonen muistuttaa, että Auransillan leventäminen on kevyenliikenteen tarpeista katsoen parempi ratkaisu kuin kumpikaan siltavaihtoehto.
Asian ollessa ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa vasemmistoliiton kaksi edustajaa sekä vihreiden kolmesta kaksi olisi halunnut sillan ylemmäksi jokea, mutta he hävisivät äänestyksen 4–8 yhden keskustalaisen äänestäessä tyhjää.
Veteraanipoliitikko Pertti Paasio (sd.) sekä arkkitehti ja ympäristöaktivisti Viri Teppo-Pärnä ovat Turun Sanomien yleisönosastokirjoituksissaan arvostelleet lautakunnan päätökseksi tullutta ratkaisua.
Vasemmiston Heikki Talvitie ja Riikka Oksanen kirjoittivat tiedotteessaan, että voittanut vaihtoehto tuhoaisi Aurajoen kansallismaisemaa. Vasemmistoliitto on kokonaan rakentamista vastaan, mutta ylempi sijainti on kahdesta pahasta parempi.
Toriparkki vihdoinkin haudattava
Kauppatorin alle kaavailtu Toriparkki-paikoituslaitos tulee Vasemmistoliiton mukaan vihdoinkin haudata. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi syksyllä torin ilmettä muuttavan ja parkkitalon mahdollistavan asemakaavamuutoksen vaillinaisten selvitysten vuoksi. Oikeus katsoi, että maan alle rakentamisen vaikutuksia pohjavesien tilaan ei oltu tutkittu tarpeeksi hyvin.
– Pysäköinnille pystytään osoittamaan hyvällä suunnittelulla kestävämmät ratkaisut kuin kaivautumalla torin savipatjan syövereihin, kunnallisjärjestö sanoo.
Turun sosialidemokraatit ovat olleet hyväksymässä Toriparkin asettaen omia reunaehtojaan. Uudessa tilanteessa demarien kanta on vielä hieman hakusessa.
Päivähoidon leikkaukset peruttava
Turun Vasemmistoliitto vaatii, että päivähoitoon ja kouluihin kohdistuvat 4,8 miljoonan euron leikkaukset perutaan kaupungin ensi vuoden talousarviossa.
– Päivähoitopaikkaa kaupungilta jonottaa 500 lasta. Jos budjettiehdotus hyväksytään, hoitojonot kasvavat vähintään 200 lapsella, järjestö toteaa.
– Leikkauksilla ajetaan yksityisen päivähoidon osuuden kasvattamista. Kun julkisiin paikkoihin ei panosteta, joudutaan hätätilanteessa kääntymään yksityisten palveluntarjoajien puoleen, kunnallistoimikunta pelkää.
Kunnallisjärjestön mukaan talousarvioleikkaukset kasvattavat perusopetuksen ryhmäkokoja keskimäärin kolmella lapsella
– On selvää, että taloudellisesti tiukkoina aikoina kaikki lasten ja lapsiperheiden palvelut nousevat entistä tärkeämmiksi, jos yhteiskunta halutaan pitää ehyenä. Yhteiset julkiset palvelut ovat tasa-arvoisen yhteiskunnan perusta, Turun Vasemmistoliitto painottaa.