Tasa-arvoasioista vastaavan ministeri Paavo Arhinmäen eilen jakama Piikkarit-palkinto on opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittain myöntämä tunnustus sukupuolten tasa-arvon puolesta tehdystä työstä liikunnassa.
17. Piikkarit palkinnon sai Suomen Liikunta ja Urheilun tasa-arvopäivän yhteydessä TUL:n varapuheenjohtaja Kari Uotila. Uotila on myös Suomen Palloliiton varapuheenjohtaja sekä TUL:n Suur-Helsingin piirin ja SPL:n Uudenmaan piirin puheenjohtaja. Hän on myös Suomen Urheilu ja Liikunnan suvaitsevaisuusvaliokunnan jäsen.
Ministeri Arhinmäki viittasi kansainvälisiin tutkimuksiin, joiden mukaan Suomi on kolmanneksi tasa-arvoisin maa Suomessa.
Vaikka edistystä miesten ja naisten tasa-arvossa on tapahtunutkin, ei täällä olla Arhinmäen mielestä niin pitkällä, että voitaisiin tuudittautua tyytyväisyyteen.
– Siksi onkin oikein, että annetaan tunnustusta tasa-arvotyötä eri elämänaloilla tehneille henkilöille.
Tuloksellista toimintaa
Uotilan toiminta on eri tehtävissä johtanut palkintolautakunnan mukaan useisiin konkreettisiin sukupuolten tasa-arvoa edistäviin tuloksiin.
Palkinnon saaja tulkitsee osakseen tulleen huomionosoituksen olevan kannustus ja kiitos kaikille tasa-arvotyössä aktiivisesti tehneille miehille.
– Niin miesten kuin naistenkaan osallistuminen tasa-arvotyöhön ei saa rajoittua vain oman sukupuolen kokemiin epäkohtiin, korostaa Uotila.
Hän katsoo olevan yhtä lailla tärkeätä saada miehet mukaan parantamaan naisten asemaa, kuin saada naiset mukaan miesten tasa-arvo-ongelmien ratkaisuun.
Uotila toivoo miehiä enemmän tasa-arvotyöhön, koska muuten ei sukupuolten tasa-arvossa voida edetä. Heidän motivoimiseksi olisi miestenkin tasa-arvo-ongelmat otettava tosissaan. Hän muistutti mielestään osuvasta vertailusta, jonka mukaan naisten euro on reilut 80 senttiä, mutta miesten vuosi 11 kuukautta.
TUL:n uusi aluevaltaus
– Hyvällä tasa-arvotyöllä me voimme samaan aikaan korjata palkka-tasa-arvoa ja pidentää miesten keskimääräistä elinikää.
Paavo Arhinmäen tavoin Uotila korostaa, että liikuntakulttuuri on edelleen monella tapaa epätasa-arvoinen.
Palkinnon saajan johdolla työskennelleen TUL:n tasa-arvovaliokunnan liitto-, piiri- ja seuratasolla tekemään kartoitus osoitti, että kaikesta hyvästä kehityksestä huolimatta seuratoiminnassa on edelleen sukupuolten välistä epätasa-arvoa.
Uotila kertoo TUL:n uudesta aluevaltauksesta. Liitto on Euroopan Fairplay Movementin (EFPM) jäsen.
Valinta tarkoittaa sitä, että vain TUL edustaa Suomea. TUL on kovassa seurassa, silla EFPM:n jäsenjärjestö on useassa maassa kansallinen olympiakomitea.
Esimerkkiä Palloliitosta
Aivan keskeiseksi tasa-arvo-ongelmaksi liikunnassa Uotila nimeää sen, että naisia on edelleen päättävällä tasolla aivan liian vähän. Näin on siitä huolimatta, että useat järjestöt ja kongressit ovat toistuvasti kiinnittäneet tähän huomiota.
Uotila sanoo, että lajiliittojen kuuluu osoittaa tasa-arvotyössä esimerkkiä. Sellainen on Palloliiton liittokokouksen hänen aloitteestaan tekemä linjaus. Liitto otti päämääräkseen nostaa vuonna 2015 naisten suhteellisen osuuden kaikilla toiminnan tasoilla vastaamaan naisjalkapalloilijoiden osuutta rekisteröidystä pelaajamäärästä.
– Toivon, että Palloliiton esimerkki innostaa myös muita lajiliittoja ja toimijoita sitoutumaan tasa-arvon toteuttamiseen niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.
Oma pesä myös kuntoon
Suomella on paraikaa kansainvälisesti näkyvä paikka, kun SLU on puheenjohtajajärjestö kansainvälisessä naisliikuntaverkosto IWG:ssä.
Samalla kun Kari Uotila pitää hyvänä asiana kunnostautumista kansanvälisillä areenoilla, muistuttaa hän tarpeesta saada myös oma pesä kuntoon.
Tehtävää on edelleen paljon muun muassa liikuntajärjestöjen hallinnossa, resurssien jaossa. Uotila pitääkin tärkeänä, että käynnissä olevassa keskustelussa liikunnan ja urheilun uudesta strategiasta, tavoitteista ja organisoitumistavasta sitoudutaan myös tasa-arvon edistämiseen konkreettisin päätöksin.