Jämsän ammattiopistossa alkaa Suomen ensimmäinen erityisesti naisille suunnattu metsäkoneenkuljettajakoulutus.
Jämsän ammattiopistossa on käynnissä haku metsäalan perustutkintoon marraskuun loppuun saakka. Metsäkoneen kuljettajaksi opiskelemaan haetaan nyt ensisijaisesti 20-40-vuotiaita naisia.
– Tutkinnoissa voidaan painottaa opiskelijaryhmän tarpeiden mukaan opiskeltavia asioita. Naisille erityisesti suunnatussa koulutuksessa voidaan keskittyä sellaisiin asioihin, joita he haluavat eniten painottaa, lehtori Helena Sneck Jämsän ammattiopistosta kertoo.
Tutkinto painottuu suuntautumisen mukaan, metsäkoneenkuljettajaksi tai hakkuukoneenkuljettajaksi. Tutkinto sopii erityisen hyvin henkilöille, joilla on jo aiempaa alan koulutusta tai halu vaihtaa ammattia.
– Koulutus sopii hyvin esimerkiksi koneyrittäjäperheiden jäsenille, Sneck muistuttaa.
Tutkinnon suorittaminen kestää yhteensä 13 kuukautta. Opetuksen pääpaino on oppilaitosjaksolla, mutta osa oppimisesta tapahtuu työssäoppimispaikalla. Tutkinnon laajuus on 90 opintoviikkoa ja koulutuksen aikana on mahdollisuus suorittaa C-ajokortti sekä kuljetusalan perustason ammattipätevyys.
Oppilaitos järjestää opiskelijoille maksuttoman asumisen oppilasasuntolassa.
Töitä hyvin tarjolla
Metsä- ja bioenergia-alat työllistävät Keski-Suomessa ja ylipäätään Suomessa hyvin. Sneckin mukaan hyvälle metsäkoneenkäyttäjälle löytyy töitä.
Uuden teknologian myötä metsäkonetyö on keventynyt fyysisesti ja sopii hyvin myös naisille. Mielikuva fyysisesti raskaasta työstä on vanhentunut, sillä koneiden ohjaamot ovat turvallisia, ergonomisia ja lähes täysin tietotekniikkatoimisia.
Koneiden perushuolto kuuluu metsäkoneen käyttäjän ammattiin ja suuremmat remontit tekee asiaan koulutettu metsäkoneasentaja.
– Metsäkonetyö sopii jokaiselle, joka tulee toimeen itsensä ja luonnon kanssa. Pitkät jaksot metsässä vaativat myönteistä suhtautumista ja keskittymistä työhön, Sneck arvioi.
Nykyaikainen metsäkoneenkäyttäjä ottaa erityisesti huomioon luontoympäristön ja kunnioittaa kestävän kehityksen periaatteita. Tähän kiinnitetään huomiota myös koulutuksessa.
Tutkinnon ja työkokemuksen jälkeen opiskelua voi jatkaa esimerkiksi ammattitutkintoon, erikoisammattitutkintoon tai ammattikorkeakoulututkintoon.