Keväällä 2009 syntyi Vapaus valita toisin -kansalaisaloite, jonka Kulttuuritalolla järjestämä foorumi oli iso menestys. Sen jälkeen yhdistykseksi järjestäytynyt verkosto järjesti kampanjan alimpien sosiaalietujen korottamiseksi 120 eurolla kuukaudessa.
Seuraava avoin VVT-kansalaiskokous järjestetään lauantaina 5.11. Helsingissä Paasitornissa. Keskeisiä teemoja ovat hyvinvointi, kestävä kehitys, globalisaation talous ja demokratian parantaminen.
Tilaisuuden tarkoituksena on koota yhteen politiikassa ja järjestöissä vaikuttavia aktiiveja sekä niistä irrallaan olevia ihmisiä.
Nyt tutkitaan luonnonvarojen käytön ja sosiaali-turvan välistä yhteyttä.
Foorumi alkaa lauantaina 5. marraskuuta kello 11. Teemasta Miksi valita toisin 2011? puhuvat Erkki Tuomioja ja Emilia Palonen. Kello 12–15 foorumi jakautuu työryhmiin ja loppukeskustelu työryhmien pohjalta on kello 16.45–18.
Ilta jatkuu kello 19 Vapauspoliittisilla rockiltamilla Mascotissa (Neljäs linja 2).
Työryhmät
1. Eriarvoistuminen vai pohjoismaisen hyvinvointivaltion kehittäminen?
Mitkä tekijät ovat aiheuttaneet sen, että Suomessa tuloerot ovat kasvaneet nopeammin kuin missään muussa OECD-maassa 1990-jälkeen? Terveys-, vanhuus-, koulutus-, lastenhoito- yms. palvelujen viimeaikainen kehitys tuottaa hyväosaisille omat yksityiset palvelut ja pienituloisille omansa. Julkinen ja yleishyödyllinen palvelutuotanto syrjäytyy. Näin palaa luokkayhteiskunta sen sijaan, että palvelut synnyttäisivät kaikille mahdollisuuksia.
Vaihtoehdosta tälle kehitykselle keskustelua käynnistävät Elina Aaltio, Marissa Varmavuori, Riitta Särkelä, Pertti Honkanen, mukanaan myös Jouko Kajanoja ja Arto Salmela.
2. Kestävä talous, sosiaaliturva ja luonnonvarojen kulutus.
Ensimmäisessä VVT-foorumissa keskityttiin ilmastonmuutokseen. Nyt tutkitaan luonnonvarojen käytön ja sosiaaliturvan välistä yhteyttä. Keskustelua raamittavat tulevan Rio+20-kokouksen teemat ja Suomen hallitusohjelma.
Yksi syy resurssien ryöstöviljelyyn ja kestämättömiin kulutustapoihin on se, ettei sosiaalinen turvaverkko ole kyllin vahva eivätkä työelämän säännöt ja perusinfra toimi.
Sosiaaliturvan rakentumista Suomessa ja globaalisti tukemaan resurssien kestävämpää käyttöä avaavat Kaarin Taipale ja Eero Yrjö-Koskinen sekä siitä alustavat Tuuli Hirvilammi, Timo Voipio ja Thomas Wallgren.
3. Parempi demokratia.
Demokratia ei ole vain saavutettu tila vaan eetos – pyrkimys kohti parempaa demokratiaa. Työryhmä paneutuu eurooppalaisen kansalaisliikehdinnän hengessä seuraaviin teemoihin: Kuntien määrää tullaan vähentämään rajusti. Miten lisätään samalla aitoa demokratiaa, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta? Miten paikallista solidaarisuutta voi edistää?
Talouden raamit on siirretty pois demokratian ulottuvilta aina kunnista Euroopan tasolle. Samaan aikaan tehdään EU:n kansalaisaloitetta. Mistä on kyse? Miten katkoa eliitin talousdeterminismi, teknokratian kahleet ja EU:n demokratiavaje?
Keskustelua demokratian kehittämisestä herättelevät Silvia Modig, Nils Torvalds, Hannu Ikonen, Yrjö Hakanen, Tuomas Rantanen ja Satu Toivonen.
4. Kenen globalisaatio?
Maailma on vavahdellut rahoitustalouden kriisien tahtiin vuodesta 2007. Eritoten Eurooppa tuntuu jumiutuneen markkinoiden kynsiin. Vuonna 2009 ehdotimme yhtenä kriisivastauksena yleistä rahoitusmarkkinaveroa. Nyt se on keskustelun valtavirtaa, mutta missä muodossa? Vastaavatko nykyehdotukset odotuksiamme? Mikä järjestelmässä mättää, mitä sille tulisi tehdä ja miten?
Rajattomien pääomavirtojen maailmassa rajat ihmisten välillä vahvistuvat, ja keskustelu siirtolaisuudesta keskittyy sen rajoittamiseen. Me kysymme: kuka saa liikkua? Vastauksia etsivät Eeva Talvikallio, Heikki Patomäki, Lauri Holappa, Sippo Kähmi ja Johanna Perkiö.
Tapahtuman tarkka ohjelma löytyy osoitteesta http://vapausvalitatoisin.wordpress.com.