Eduskunnassa pääsi vertaamaan kokoomuksen Ben Zyskowiczin ja keskustan Mari Kiviniemen käsityksiä oikeudenmukaisuudesta, kun täysistunnossa keskusteltiin oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjeteista keskiviikkona.
– En ollut uskoa silmiäni, Zyskowicz möykkäsi keskustan vaihtoehtobudjetista ja sen sisältämästä työn verotuksen mallista.
Hän totesi yllättyneensä, koska keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen sanoi pari viikkoa sitten eduskunnassa, että keskustan linja on kerätä veroja sieltä, missä on maksukykyä, eli rikkailta.
– Nyt, kun olen lukenut keskustan vaihtoehtobudjetin, tiedän, mitä keskusta tarkoittaa rikkaammilla, Zyskovicz mylvi.
– Keskustan vaihtoehtobudjetti korottaa tuloverotusta muun muassa lastentarhanopettajilta, sairaanhoitajilta, perushoitajilta, poliiseilta, palomiehiltä, maatalouslomittajilta, maatalousteknikoilta, peruskoulun opettajilta ja niin edelleen. Suomeksi sanottuna: Tavallisten suomalaisten keskituloisten palkansaajien verotusta kiristetään siihen nähden, mitä hallituksen budjettiesitys esittää.
– Enemmän kuin mitä hallitus. Se keventää vähemmän kuin mitä hallitus keventää ja kun hallitus keventää sen verran, että verotus pysyy ennallaan, niin keskusta kiristää keskituloisten verotusta, Zyskowicz toisteli.
Kevennetään, ei kiristetä
Mari Kiviniemi vastasi sanomalla, että sekä aiemmin puhunut valtiovarainministeri Jutta Urpilainen että Zyskowicz vääristelevät.
– Keskustan esityksessä ansiotuloverotusta kevennetään 365 miljoonaa euroa vähemmän kuin mitä hallitus tekee. Sitä ei kiristetä kuten valtiovarainministeri väitti. Me nimenomaan otamme käyttöön progressiota joka on paras tapa vähentää tuloeroja. Me kiristämme suurituloisimpien verotusta ja kevennämme pienituloisten verotusta, hän luetteli.
– Kun alennamme ruuan arvonlisäverotusta ja emme keksi bensa- ja dieselveron korotuksia, tätä kautta keskustan esitys on huomattavasti oikeudenmukaisempi kuin hallituksen esitys.
Kiviniemi jätti kertomatta, että keskusta esittää yleisen arvonlisäveron korottamista.
Mustaa valkoisella
Zyskowiczia tämä ei vakuuttanut. Hän ryhtyi pohtimaan oikeudenmukaisuuden määritelmää.
– Kyse on siitä, miten oikeudenmukaisuus koetaan. Jos koetaan oikeudenmukaiseksi se, että lastentarhanopettajien, sairaanhoitajien, poliisien, palomiesten, maatalousteknikoiden, peruskoulun opettajien ynnä muiden keskituloisten palkansaajien verotusta kiristetään kuten esityksessänne tehdään, sitten se on oikeudenmukaisempi, hän sanoi.
– Mutta jos pitää epäoikeudenmukaisena sitä, että tavallisten suomalaisten keskituloisten palkansaajien verotusta kiristetään, silloin teidän esityksenne on epäoikeudenmukaisempi.
Kiviniemi: – En ole tavannut monta maatalouslomittajaa, maatalousteknikkoa, lähihoitajaa, sairaanhoitajaa tai opettajaa, joka tienaisi 68 000 euroa vuodessa. Siitä lähtien ehdotus korottaa verotusta. Muille se alentaa tai pitää samana. Keskustan ehdotus alentaa ansiotuloverotusta vähemmän kuin hallituksen ehdotus ja oikeudenmukaisesti. Me haluamme ottaa verotusta nimenomaan heiltä, joilla on otettavaa emmekä maatalouslomittajilta, sairaanhoitajilta tai lähihoitajilta.
Zyskowicz: – Tästä ei kannata kinata, kun tästä on mustaa valkoisella.
Hän esitteli keskustan budjettipaperia.
– Tästä näkyy, miten hallituksen esitys pitää ennallaan keskituloisten tuloverotusta ja miten keskusta kiristää näiden keskituloisten suomalaisten verotusta suhteessa hallituksen esitykseen.