Eduskunnan tarkastusvaliokunta esittää muutosta kehysmenettelyyn
Eduskunnan tarkastusvaliokunta arvostelee liikenneinvestointien heikosta suunnittelusta koituvia lisäkustannuksia. Valiokunnan mukaan liikenneinvestointien ”lyhytjänteisestä ja poukkoilevasta päätöksenteosta” on aiheutunut veronmaksajille merkittäviä lisäkustannuksia.
Tarkastusvaliokunta esittää näkemyksiään eduskunnan valtiovarainvaliokunnalle jättämässään lausunnossa valtiontalouden kehyksistä vuosille 2013 – 2015.
Hankkeiden rahoituksen ja toteutuksen paloittelu moneen eri vaiheeseen aiheuttaa tarkastusvaliokunnan mukaan epävarmuutta hankkeiden toteuttamisen suhteen sekä hankaloittaa töiden suunnittelua, kilpailutusta ja toteutusta.
Tarkastusvaliokunta viittaa liikenneviraston arvioon, jonka mukaan Seinäjoki – Oulu-ratahankkeessa olisi saavutettu noin 200 miljoonan euron säästöt, jos hanke olisi toteutettu tehokkaasti.
Tarkastusvaliokunta on jo aiemmin kiinnittänyt toistuvasti huomiota liikenneinvestointien jatkuviin ongelmiin ja esittää hallituksen ryhtyvän toimenpiteisiin kehysmenettelyn muuttamiseksi liikenneinvestointien osalta.
Lausuntoaika päättyi
Eduskunnan erikoisvaliokuntien lausuntoaika valtiontalouden kehyksistä päättyi tiistaina. Lausunnot annettiin eduskunnan valtiovarainvaliokunnalle, joka laatii kehyksistä mietinnön eduskunnan käsiteltäväksi.
Valtiontalouden sopeuttamistarpeiden ja verotulojen kasvun ennustetun hidastumisen vuoksi hallitus on kiristänyt valtiontalouden menokehyksiä. Valiokunnissa on hallituspuolueiden enemmistön turvin suhtauduttu ymmärtäväisesti valtiontalouden vaatimuksiin.
Ulkoasiainvaliokunta esittää kuitenkin vakavan huolensa leikkausten vaikutuksista ulkoasiainhallinnon ydintehtäviin. Hallituksen esityksessä leikkausten taso olisi kehyskaudella noin 140 miljoonaa euroa verrattuna aikaisempaan kehykseen.
Edustusverkon supistamisella ja mm. kriisinhallinnan supistamisella olisi valiokunnan mukaan laajakantoisia poliittisia ja taloudellisia vaikutuksia.
Ulkoasiainvaliokunta esittääkin, ettei leikkauksia toteuteta täysimääräisinä. Edustusverkon laajamittaisen leikkauksen välttäminen edellyttäisi valiokunnan mukaan noin 10 miljoonan euron lisämäärärahan vuosittain.
Perussuomalaiset vaativat kehitysavun leikkaamista 250 miljoonalla eurolla hallituksen esityksestä.
Kehyksiin huomauttamista
Työ- ja tasa-arvovaliokunta huomauttaa, että suhdannenäkymien perusteella hallituksen työllisyystavoitteiden toteutuminen näyttää vaikealta. Valiokunta kehottaakin hallitusta valmistautumaan työllisyysmäärärahojen pikaiseen lisäämiseen, jos työttömyys alkaa kasvaa.
Työ- ja tasa-arvovaliokunta huomauttaa työmarkkinatuen puolison tulojen tarveharkinnan muodostuneen monessa tapauksessa työllistymisen esteeksi.
Samaan asiaan kiinnittää huomiota myös sosiaali- ja terveysvaliokunta. Se pitää välttämättömänä, että tarveharkinnasta luopumisen mahdollisuudet selvitetään, kuten hallitusohjelmakin toteaa.
Lakivaliokunnan mielestä tuomioistuinten ja rangaistusten täytäntöönpanon voimavaroja lisätään valtiontalouden vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta.