Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske ei nosta syytteitä Raha-automaattiyhdistyksen johtoa vastaan jutussa, joka liittyy muun muassa RAY:n ostamaan palstatilaan puoluelehdistä sekä ostettuihin seminaarilippuihin.
Syyttäjä on sitä mieltä, että lehti-ilmoittelun ja seminaarikäyntien tarkoitus ei ollut antaa poliittista tukea.
Poliisi epäili RAY:n entisen hallituksen puheenjohtajan ja seitsemän johtokunnan jäsenen on syyllistyneen luottamusaseman väärinkäyttöön. Esitutkinnassa poliisi selvitti, olisiko RAY:n varoja käytetty laissa säädetyn tarkoituksen vastaisesti ja niin, että menettelystä olisi aiheutunut vahinkoa RAY:lle. Rikosepäily ja syyteharkinta koskivat hankintoja, jotka on suoritettu 1. marraskuuta 2006 tai sen jälkeen.
Selvityksen mukana RAY:n johdon päätöksillä on tehty hankintoja poliittisilta puolueilta tai niitä lähellä olevilta tahoilta yhteensä 41 kertaa. Näiden hankintojen yhteisarvo oli tarkalleen 41 967,93 euroa. Hankinnoista 20 eli yhteismäärältään 26 428 euroa liittyy lehti-ilmoituksiin. Lisäksi19 hankintaa (4 407 euroa) meni koulutus- ja seminaarimaksuihin sekä kaksi hankintaa (1 132 euroa) hotellimajoitukseen ja merkkipäivälahjaan.
Ilmoituksilla medianäkyvyyttä
Apulaisvaltakunnansyyttäjä katsoo, että lehti-ilmoittelun ja seminaareihin osallistumisen välittömänä tarkoituksena ei ole ollut puolueiden tai muun poliittisen toiminnan tukeminen. Niitä koskevat laskut oli myös asiatarkastettu, hyväksytty, tiliöity ja arkistoitu asianmukaisesti. Menettelystä ei ole osoitettu aiheutuneen vahinkoa RAY:lle, koska kannatusilmoitustenkin avulla oli saatu medianäkyvyyttä.
Seminaareihin osallistumista harkittaessa taas on otettu huomioon sisällön kiinnostavuus ja hyödyllisyys, minkä lisäksi niihin osallistuminen on ollut perusteltua osana yhteydenpitoa asiantuntijatahoihin sekä sidosryhmiin ja päättäjiin.
Ylen uutisten haastattelema RAY:n toimitusjohtaja Sinikka Mönkäre on tyytyväinen päätökseen. RAY:n kanta on Mönkären mukaan koko ajan ollut, että asiat on selvitettävä loppuun asti. Hänen mukaansa RAY:ssä odotettiin syyttämättäjättämispäätöstä, koska” tiesimme noudattaneemme lakia ja omia sääntöjämme”.