Kirjastojärjestöt, Suomen kirjastoseura, Finlands svenska biblioteksförening ja Suomen tieteellinen kirjastoseura vaativat kirjastoille poikkeuksia tekijänoikeuslainsäädäntöön.
Nykyään kirjastojen mahdollisuudet tarjota painettua aineistoa lainaksi on turvattu tekijänoikeuslain poikkeussäännöksellä. Vastaava poikkeus tulee järjestöjen mukaan ulottaa myös elektroniseen aineistoon, kuten e-kirjoihin.
Järjestöt huomauttavat, että tekijänoikeuslaki sekä kansainväliset sopimukset eivät vastaa tietoyhteiskunnan vaatimuksia. Säädökset eivät ota huomioon kirjastojen erityistä, yhteiskunnallisesti merkittävää roolia tietoaineiston järjestämisessä, tallettamisessa ja välittämisessä.
– Kirjastojen erityinen tehtävä on taata, että yhteiskunnan muisti toimii ja että kerran kirjoitettu ei koskaan katoa.
E-kirjan asema epäselvä
Tällä hetkellä kuluttaja ei osta e-kirjaa samassa mielessä kuin painettuja kirjoja. Hän ostaa pikemminkin käyttöoikeuksia, jotka pätevät vain tietyllä laitteella tai tietyssä käyttöympäristössä. Näin tekevät myös e-kirjoja ja -lehtiä kokoelmiinsa hankkivat kirjastot. Aineiston käyttölisenssit uusitaan vuosittain, eikä esimerkiksi e-kirjan kaukolainaaminen tai varmuuskopioiminen pitkäaikaissäilytyksen tarpeisiin ole useinkaan sallittua.
Järjestöjen mukaan kirjastot tarvitsevat poliittista ja lainsäädännöllistä tukea sekä riittävää resursointia, jotta ne kykenevät turvaamaan kansallisen ja kansainvälisen tason tietohuollon myös digitaalisessa toimintaympäristössä.
Marraskuussa Genevessä järjestetään maailman tekijänoikeusjärjestön WIPOn tekijänoikeuskomitean kokouksen yhteydessä neuvottelut IFLAn edustajien kanssa kirjastojen vaatimista poikkeuksista tekijänoikeuslainsäädäntöön.