Viikon kysymys
Kaikista Suomen noin yhdeksästä miljoonasta matkapuhelinliittymästä 23 prosenttia on kytkysopimuksia, joissa puhelin ja liittymä myydään pakettihintaan.
Kytkyistä eroon pääsemistä ei ole tehty helpoksi, mutta voiko kaupan purkaa, jos puhelin on viallinen, lakimies Miina Ojajärvi Kuluttajavirastosta?
– Jos kumpi tahansa paketin osasta, puhelin tai liittymä, on viallinen, myyjällä on ensin oikeus korjata virhe tai vaihtaa puhelin uuteen. Jos puhelinta tai liittymää ei saada kuntoon kohtuullisessa ajassa, voi kaupan purkaa.
Tarvitseeko jäljelle jäävät kuukausimaksut silti maksaa?
– Jos liittymän tai laitteen vika ei johdu kuluttajasta, hänen ei tietenkään pidä maksaa jäljellä olevia kuukausimaksuja. Niitä ei ole velvollisuutta maksaa vian ajaltakaan, jos vika on myyjässä. Sen sijaan, jos kuluttaja itse kadottaa tai rikkoo laitteen, hänen on maksettava jäljelle jäävän sopimuskauden maksut.
Miten käy kaupan purun, jos sattuu asumaan 3G-verkon katvealueella ja kaupassa on vakuutettu, ettei katveita ole?
– Puhelimen pitäisi toimia kuluttajan kotona, koska siellä sitä pääsääntöisesti käytetään. Myyntihetkellä myyjän pitäisi kertoa katvealueista ostajalle ja asiakkaan osoitteen perusteella olla myymättä sellaisiin paikkoihin, joissa katveita esiintyy. Jos myyjä on vakuuttanut, että verkko toimii, eikä näin ole, ostajalla pitäisi olla oikeus sopimuksen purkamiseen. Kokonaisuuden pitää toimia.
Puhelinoperaattorit ovat sitä mieltä, että kytkykauppoja yritetään purkaa harvoin. Johtuuko se siitä, että asiakkaat eivät tiedä oikeuksistaan?
– Tietoisuudessa voi olla puutteita. Pääsyy kuitenkin on, että sopimuksen määräaikaisuus sitoo kuluttajaa. Kaupan voi kyllä purkaa kesken sopimuskauden esimerkiksi huonoon asiakaspalveluun kyllästyneenä, mutta se tulee kalliiksi. Kuluttaja voi joutua maksamaan jäljellä olevat kuukausimaksut. Jos haluaa kokonaan irti sopimuksesta, pahimmassa tapauksessa voi joutua maksamaan vielä irtisanomismaksun.
Millaisista asioista kytkykauppaa koskevia valituksia tulee?
– Ne koskevat yleensä sopimuksen virhetilanteiden hoitoa ja muuta asiakaspalvelua ja laskutusta. Säännöllisesti tulee yhteydenottoja juuri purun hankaluuksista ja vastuun pallottelusta myyjältä laitevalmistajalle.
– Määräaikaisuuden aiheuttamista yllätyksistä tulee jonkin verran yhteydenottoja. Sopimus tehdään yleensä pariksi vuodeksi ja elämäntilanteessa saattaa tapahtua muutoksia. Sopimuksen saa purkaa, jos joutuu maksuvaikeuksiin työttömyyden tai sairauden takia. Muuten kytkysopimus on sitova.
Pitäisikö asiakkaille kertoa tarkemmin purkuperusteista?
– On tapauksia, joissa sopimuksentekohetkellä ei ole kerrottu selkeästi, että kyseessä on määräaikainen sopimus. Purkuperusteet löytyvät sopimusehdoista, jotka pitää saada ennen kaupantekoa. Ylipäätään on hyvä tietää mitä tarkoittaa, kun sitoutuu määräaikaiseen sopimukseen.