Noin 29,5 miljoonaa euroa maksavaan hankkeeseen osallistumisen puolesta äänesti 44 valtuutettua, vastaan 40 ja yksi äänesti tyhjää. Tähän vaiheeseen osallistuminen mahdollistaa sijoituksen myös itse reaktoriin, mikä voisi tarkoittaa 580 miljoonan euron suuruista investointia.
Osallistumista kannatti kokoomusryhmä sekä osa demareista. Hankkeesta pois jättäytymistä esitti Outi Ojala (vas.) Emma Karin (vihr.) kannattamana. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä vastusti hanketta kokonaisuudessaan.
Ojalan mielestä Helsingin on suuntauduttava uusien kotimaisen energiamuotojen kehittämiseen. Ojala katsoi, että Helsingin on jättäydyttävä hankkeesta pois,vaikka kilpailu- ja suunnitteluvaiheesta jättäytyminen merkitsee, ettei Helsinki osallistu myöskään itse rakennehankkeeseen. Ojala oli jäänyt vähemmistöön, kun asiasta äänestettiin kaupunginhallituksessa.
Yhtenäinen ydinvoimapuolue
Kokoomusryhmä osoitti puolueensa olevan yhtenäinen ydinvoima-asiassa. Ryhmän jäsenet painottivat, että ydinvoimaa on arvioitava vain taloudellisesta näkökulmasta, ja pitivät Helsingin osallistumista Olkiluoto 4:een veromaksajien kannalta kannatettavana.
Vihreiden Anni Sinnemäki katsoi ydinvoiman olevan energiamuotona puolueelle ideologinen asia, niin kritiikittömiä kokoomuslaisten puheet sen puolesta hänestä olivat. Kokoomuslaiset puolestaan syyttivät vastapuoltaan taloudellisen näkemyksen puutteesta. Vastustajien puheenvuoroissa epäiltiin kokoomuksen korostamaa hankkeen taloudellisuutta. Olkiluoto 3:n kokemusten katsottiin antavan epäilyyn aihetta.
Helsingin osallistumisen ratkaisi sd-ryhmän puheenjohtajan Jorma Bergholmin kaltaisten valtuutettujen kanta. Bergholm ilmoitti, ettei kuulu ydinvoiman vakaumuksellisiin kannattajiin, mutta äänesti silti hankkeeseen lähtemisen puolesta.
Valtuutettu Sirpa Puhakka (vas.) katsoi, että ydinvoimaan sijoittaminen on taloudellisesti lyhytnäköistä. Samaa on korostanut Vasemmistoliiton Helsingin piirijärjestö. Sen mielestä ydinvoima-näkökulma estää sopeutumisen tulevaisuuden energiapolitiikkaan.
– Jäteongelmia ei ole ratkottu. Ydinvoima ei ole mitenkään kannatettava ratkaisu, katsoo Puhakka.
Hän pitää uusiutuvia energianlähteitä sekä suhteellisesti että absoluuttisesti nopeimmin kasvavina energiamuotoina maailmassa. Ne myös työllistävät.
”On älytöntä, että jättipanostuksilla ydinvoimaan estetään kotimarkkinoiden synty ja samalla yritysten mahdollisuudet kasvaa tälle maailmalla erittäin nopeasti kasvavalle teollisuudenalalle”, kirjoittaa Puhakka kokousselostuksessaan Helsingin Vasemmiston verkkosivuilla.
Occupy-ryhmä mielenosoituksessa
Valtuustorakennuksen edustalla oli keskiviikkona Helsingissä leiriään pitävän Occupy-kansalaisliikkeen mielenosoitus ydinvoimahanketta vastaan.
Ydinvoimaan liittyvät ympäristö- ja terveysriskit ovat kansalaisliikkeen mielestä sen kaltaisia, ettei Helsingin kaupungin tule millään tavalla edistää ydinvoiman lisärakentamista, vaan suunnata tulevaisuuden panostuksensa uusiutuvaan energiaan.