Helsingin osallistuminen uuden Olkiluoto 4 -ydinvoimalan kilpailu- ja suunnitteluun herättää vastustusta. Kaupunginvaltuusto päättää asiasta tämän illan kokouksessaan.
Kustannukset osallistumisesta olisivat tämänhetkisten arvioiden mukaan 29,5 miljoonaa euroa. Tähän vaiheeseen osallistuminen mahdollistaisi sijoituksen myös itse reaktoriin, mikä voisi tarkoittaa 580 miljoonan euron suuruista investointia.
Asiaa on käsitelty Helsingin Energiassa, jonka tytäryhtiö on osakkaana Teollisuuden Voimassa. Energiayhtiön hallituksessa päädyttiin suosittamaan osallistumista tiukan 5–4-numeroihin päättyneen äänestyksen jälkeen.
Kaupunginhallituksessa asiasta päätettiin luvuin 8–6. Osallistumista vastustivat vasemmistoliiton Outi Ojala, SDP:n Osku Pajamäki ja vihreiden kaupunginhallitusryhmä.
Kansanliike vastustaa
Kiasman edustalla leiriään pitävä Occupy-kansalaisliike järjestää Aleksanterinkadulla mielenosoituksen Olkiluoto 4 -hankkeeseen osallistumista vastaan. Kokoontuminen alkaa klo 16.
Ydinvoimaan liittyvät ympäristö- ja terveysriskit ovat kansalaisliikkeen mielestä sen kaltaisia, ettei Helsingin kaupungin tule millään tavalla edistää ydinvoiman lisärakentamista, vaan suunnata tulevaisuuden panostuksensa uusiutuvaan energiaan.
Helsinki ei yksinkertaisesti tarvitse lisää sähköä: Helsingin energia tuottaa sitä jo enemmän kuin tarvitsee. Ydinvoimalla voidaan tuottaa pelkkää sähköä eikä sen tuottamaa lämpöä voida hyödyntää millään tavalla. todetaan liikkeen kannanotossa.
Olkiluoto 4 -hankkeeseen meneminen ei millään tavalla vähennä tai ratkaise Helsingin ilmastopäästöjä. Päinvastoin se ainoastaan heikentää kaupungin mahdollisuutta investoida kestävään energiatalouteen.
Ydinvoimaan liittyy Occupy-liikkeen mukaan myös valtavia aikatauluun, kustannuksiin, rahoitukseen ja teknologiaan liittyviä riskejä, kuten Olkiluoto 3 -hankkeen osalta on voitu todeta.
Ei tulevaisuuden ratkaisu
Helsingin vasemmisto on kaupunginhallituksen käsittelyn yhteydessä todennut pitävänsä ydinvoimaan sijoittamista taloudellisesti lyhytnäköisenä, koska se estää sopeutumisen tulevaisuuden energiapolitiikkaan.
Nykyinen rakennushanke on vasemmiston mukaan myös osoittanut, että ydinvoima on merkittävästi väitettyä kalliimpaa ja epävarmempaa. Hankkeen hinta-arvio on matkan varrella noussut 3–4 miljardista kuuteen miljardiin ja nousee edelleen rakentamisen pitkittyessä.