Naisten ja miesten välinen palkkaero on pysynyt Suomessa viimeisen 15 vuoden aikana lähes muuttumattomana, kertoo Tilastokeskuksen syyskuun tilasto. Sen mukaan Suomessa naiset ansaitsevat keskimäärin 18 prosenttia vähemmän kuin miehet.
Vuosipalkaksi muutettuna tämä naisen 82-prosenttinen palkka on maksettu tähän keskiviikkoon mennessä.
”Ero voi jopa kasvaa”
STTK:n tasa-arvoasioista vastaava lakimies Anja Lahermaa korostaa, että laskennallinen päivä on hyvä esimerkki siitä, miten hitaasti naisten ja miesten välinen palkkaero kapenee ja miten paljon asiassa on vielä tehtävää.
– Hallitusohjelmassa on kirjattu tavoitteeksi kaventaa palkkaero enintään 15 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä. Erityisesti vaikeiden talousnäkymien edessä uhkana on, että palkkaeron kaventuminen hidastuu entisestään ja voi jopa alkaa kasvaa nykyisestä tasosta, hän sanoo.
Työmarkkinoiden suuri epäkohta ei poistu itsestään eikä ilman rahaa, korostaa Lahermaa.
– Asiaan pitää vaikuttaa eikä tyytyä pelkkiin juhlapuheisiin. Samapalkkaisuustavoitteiden ja muiden tasa-arvoasioiden tulisikin nykyistä enemmän näkyä juuri niissä pöydissä, joissa palkoista kulloinkin sovitaan.
Monen tekijän summa
Sitkeästi pysyvän palkkaeron taustalla on monta tekijää. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ja Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen tutkimusten mukaan ensinnäkin naisvaltaisilla aloilla maksetaan yleisesti ottaen pienempää palkkaa kuin miesvaltaisilla aloilla. Lisäksi samalla alalla työskentelevät naiset saavat pienempää palkkaa kuin miehet, koska he sijoittuvat eri tehtäviin.
Mutta myös samaa työtehtävää tekevät naiset saavat keskimäärin pienempää palkkaa kuin miespuoliset kollegansa. Tämän selittämättömän palkkaeron suuruus on noin kuusi prosenttia, ja se vaihtelee eri alojen kesken.
”Kaikkiin voi vaikuttaa”
STTK:n Anja Lahermaa korostaa, että kaikkiin tekijöihin voidaan vaikuttaa.
– Pelkästään naisten siirtyminen työskentelemään miesvaltaisilla aloilla tai miesten siirtyminen vastaavasti naisvaltaisille aloille ei ratkaisisi ongelmaa, eikä se voi olla ensisijainen ratkaisu palkkatasa-arvo-ongelmaan. On hyvä, että naisia työskentelee myös miesvaltaisilla aloilla, mutta naisten alemmat palkat samoissa työtehtävissä ja naisten hidas urakehitys ovat karuja faktoja, Lahermaa painottaa.
STTK aikoo jatkaa vuosittain palkkatasa-arvon kehittymisen seuraamista ja työskentelee asian saattamiseksi kuntoon.
– Hallitusohjelman kirjaus edellyttää, että myös naisten palkanmaksunkin pitää tästä eteenpäin jatkua pitkälle marraskuun puolelle, Lahermaa muistuttaa.