Reilun kaupan viikko avattiin maanantaina Helsingissä. Avajaisissa Helsingin kaupungin omistama Palmia ilmoitti tarjoavansa tästä lähtien yli 50 ravintolassaan Reilun kaupan luomukahvia.
Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Janne Sivonen pitää Palmian päätöstä merkittävänä.
– On hienoa, että näin suuri julkinen ravintola-alan toimija on päättänyt alkaa tarjota reilua vaihtoehtoa. Palmian kautta reiluus näkyy monen helsinkiläisen elämässä.
Sivonen kannustaa muitakin ravintolayrityksiä samaan, sillä valinnanvaraa riittää. Erilaisia Reilun kaupan kahveja on Suomessa tarjolla jo 300. Yhteensä erilaisia Reilun kaupan tuotteita on Suomessa myynnissä jo yli 1 700.
Viljelijöille 107 000 euroa reilua lisää
Janne Sivonen kertoi Reilun kaupan kahvin tuovan aivan konkreettisia hyötyjä köyhille kehitysmaiden yhteisöille.
– Esimerkiksi viime vuonna kehitysmaiden viljelijät saivat suomalaisten kahviostoista 107 000 euroa Reilun kaupan lisää, joka maksetaan tuotteesta maksettavan hinnan päälle. Lisällä esimerkiksi rakennetaan tuottajayhteisöjen käyttöön kouluja ja sairaanhoitotiloja, porataan kaivoja, palkataan tiloille opettajia ja terveydenhoitajia sekä suojellaan ympäristöä.
Pienviljelijöille ovi auki isoille markkinoille
Professori Teivo Teivainen on yhdessä toimittaja Maria Mannerin kanssa selvittänyt reilun kaupan merkitystä Tierra Nuevan kahvintuottajaosuuskunnalle Nicaraguassa. Selvityksen tilasi kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuus, joka on toteuttanut useita kehityshankkeita Tierra Nuevan kanssa kymmenen vuoden ajan.
Arvion mukaan reilu kauppa on saanut osuuskunnassa aikaan ne asiat, joita varten järjestelmä on luotu: järjestelmään kuuluminen on tuonut takuuhinnan, Reilun kaupan lisän ja demokraattiseen hallintokulttuuriin kannustamisen kautta monia etuja Tierra Nuevalle.
– Reilun kaupan järjestelmän tärkeä hyöty on ollut siinä, että se on avannut nicaragualaisille pienviljelijöille oven eurooppalaisille ja yhdysvaltalaisille markkinoille. Pienelle pienviljelijöiden osuuskunnalle tämä tuskin olisi ollut muuten mahdollista, Teivainen totesi.
Takuu alhaisen hinnan aikana
Korkeiden markkinahintojen aikana Reilun kaupan tuottajillekin maksetaan aina markkinahintaa.
– Mikään ei kuitenkaan takaa, että kahvin hinta pysyy ylhäällä tulevaisuudessa, jolloin Reilun kaupan järjestelmän luomaa turvaverkkoa taas tarvitaan. Silloin kun kahvin maailmanmarkkinahinta on alhainen, Reilun kaupan järjestelmän takuuhintaperiaate on siihen kuuluville tuottajille kullanarvoinen. Sitä voi pitää eräänlaisena vakuutuksena, sanoi Teivainen.
Reilun kaupan ehdot ovat myös ohjanneet osuuskuntaa toimimaan demokraattisesti ja avoimesti.
– Demokraattisten periaatteiden näkökulmasta Reilun kaupan järjestelmään kuulumisella on ollut hyviä vaikutuksia. Se kannustaa ja velvoittaa osuuskuntaa noudattamaan sekä päätöksenteossaan että voittojen jakamisessa tasaveroisuutta, Teivainen huomautti.