Suomen Lentäjäliitto arvioi, että lentäjän väsymys on myötävaikuttanut arviolta jopa viidennekseen kuolemaan johtaneista onnettomuuksista.
– Voi vain kuvitella, millaisen riskin kuolemanväsyneet, ohjaamossa nukahtelevat lentäjät pahimmillaan voisivat aiheuttaa, lentäjäliiton puheenjohtaja Sami Simonen sanoo.
Joka toinen nukahti
Liitto otti perjantaina kantaa tiistaina ruotsalaisessa Dagens Nyheter -lehdessä julkistettuun ruotsalaistutkimukseen, joka kertoo joka toisen lentäjän joskus nukahtaneen ohjaamossa työvuoron aikana. Lentäjiä on yleensä lennolla kaksi.
– Yli 70 prosenttia lentäjistä oli tehnyt väsymyksestä johtuneita virheitä, liitto toteaa tiedotteessaan ja toteaa, että haukotus on hiljainen huuto.
– Lentäjää väsyttää.
Tutkimuksen tulos ei yllättänyt lentäjäliittoa.
– Väsymys ei katso kansallisuutta, Simonen sanoo.
– Meillä tulokset olisivat todennäköisesti samansuuntaiset.
Huonoja sääntöjä huononnetaan?
Liitto vaatii, että EU:n yhteiset työ- ja lepoaikamääräykset perustuvat tieteelliseen ja puolueettomaan tutkimukseen väsymyksestä ja sen vaikutuksesta työsuoritukseen. EU:ssa parhaillaan käsittelyssä oleva esitys ei tuo kaivattua parannusta lentoturvallisuuteen. Ehdotus toteutuessaan heikentäisi nyt voimassaolevia kansallisia, nykyistä rajoittavampia työ- ja lepoaikamääräyksiä useassa Euroopan maassa.
– Lentoyhtiöiden kiristynyt kilpailutilanne on saanut lobbarit liikkeelle ja se näkyy tämänhetkisessä EASA:n työ- ja lepoaikamääräysehdotuksessa. EU:n yhteiset, tutkimuksiin perustuvat työ- ja lepoaikamääräykset ovat ainoa tapa, jolla turvallisuustaso saadaan kaikille lentoyhtiöille samalle tasolle. Väsymyksestä ei enää saa vaieta.
EU-säännösten mukaan lentäjät saavat tehdä 14 tunnin vuoroja, mutta poikkeuksellisesti työrupeama voi venyä 16 tuntiin. Neljä viidestä ruotsalaiskyselyyn vastanneesta piti nykyisiä työaikasäädöksiä uhkana lentoturvallisuudelle.