Helena Kekkosen mukaan nimetty rauhankasvatuspalkinto jaetaan kiusaamisen vastaisen toimenpideohjelman, KiVa Koulu -hankkeen kehittäjille.
Professori Christina Salmivalli ja erikoistutkija Elisa Poskiparta ovat palkintoperusteiden mukaan edistäneet rauhan teemojen käsittelyä koulussa sekä innostaneet oppilaita puuttumaan ja toimimaan koulukiusaamistilanteissa.
KiVa-ajattelu toteuttaa myös peruskoulun sivistyksellisen tasa-arvon edistämisen päämäärää.
KiVa on Turun yliopiston psykologian oppiaineen ja Oppimistutkimuksen keskuksen kehittämä hanke. KiVa Koulu -n käyttäjiksi on Suomessa rekisteröitynyt noin 2500 koulua, joka vastaa noin 90 prosenttia Suomen perusopetuksesta vastaavista kouluista.
Instituutti juhlii, kasvattaa ja keskustelee
Rauhankasvatuksen uranuurtaja, Rauhankasvatusinstituutti ry, juhlii tänä vuonna 30-vuotista taivaltaan.
Instituutti sai alkunsa vuonna 1981 nimellä Yrjö Kallisen rauhanopiston kannatusyhdistys. Sen tavoitteena on tukea kasvattajia rauhan teemojen sisällyttämisessä opetukseen ja koulun toimintakulttuuriin.
Instituutti tarjoaa kasvattajille rauhankasvatusmateriaalia, koulutuksia ja seminaareja muiden muassa Maailmankoulu-hankkeen kautta.
Koululaisille järjestetään draamallisia rauhan ja kehityksen teemapäiviä Rauhankoulussa yhteistyössä Rauhanliiton kanssa.
Instituutin vaikuttajia ovat olleet sen hallituksen puheenjohtajana toimineet Tarja Halonen, Reijo E. Heinonen ja Thomas Wallgren sekä Unescon rauhankasvatuspalkinnon ensimmäinen saaja Helena Kekkonen.
Juhlavuoden kunniaksi RKI järjestää kuluvana syksynä useita tapahtumia.
YK:n aseidenriisuntaviikolla keskiviikkona 26. lokakuuta Pasilan kirjastossa nähdään instituutin tuottama teatteriesitys ja keskustelutilaisuus vihapuheesta ja maahanmuuttovastaisuudesta Suomessa. Alustajina ovat Suomen akatemian tutkijatohtori Inari Sakki ja toimittaja Jussi Förbom.
Marraskuussa RKI järjestää yhdessä Into-kustannuksen kanssa Yrjö Kallinen -symposiumin.