Ammattiliitto JHL:n armeijan ruokahuollossa työskentelevät jäsenet marssivat perjantaina kello 9.00 ulos työpaikoiltaan Utissa, Kajaanissa, Niinisalossa ja Keuruulla. Mielenilmaus kestää neljä tuntia.
Mielenilmauksella henkilöstö vetoaa eduskuntaan, jotta se pysäyttää puolustusministeriön budjetin käsittelyn, kunnes valtion omistajaohjaus peruu armeijan ruokahuollon työntekijöitä uhkaavan palkka-alen. Työntekijöiden työehdot on henkilöstön mielestä turvattava talokohtaisella työehtosopimuksella.
Puolustusvoimien ruokahuolto yhtiöitetään ja uusi valtionyhtiö aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa. Puolustusministeriö on päättänyt, että yhtiö noudattaa matkailu- ja ravintolapalvelujen työehtosopimusta, joka on nykyistä sopimusta huomattavasti halvempi.
Palkka tippuu 200–400 euroa
Palkkojen alentaminen on jo uitettu sisään budjettiesitykseen. Henkilöstö toivoo eduskunnan edellyttävän työehtojen turvaamista yhtiössä. Muuten ruokahuollon työntekijät menettävät jopa satoja euroja kuukaudessa huonompien palkkojen ja työsuhteen ehtojen vuoksi.
Ruokahuollon työntekijät ansaitsevat nyt 1 800–2 000 euroa kuukaudessa. Uudessa sopimuksessa kuukausiansiot pienenisivät 200–400 euroa.
JHL:n valtiosektorin neuvottelupäällikkö Kristian Karraschin mukaan tällainen palkka-ale ja yksipuolinen työehtojen heikentäminen ovat vastoin hallitusohjelman lupauksia arvostavasta henkilöstöpolitiikasta ja toimivasta yhteistyöstä henkilöstöjärjestöjen kanssa.
– Me ihmettelemme, miten yliolkaisesti omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) ja puolustusministeri Stefan Wallin (r.) suhtautuvat pienipalkkaisten naisten asemaan.
Karraschin mukaan ministerit osoittavat asenteellaan, etteivät he piittaa oman hallituksensa laatimasta ohjelmasta, joka koskee myös henkilöstöpolitiikkaa yhtiöittämistapauksissa.