Paulig ja sveitsiläinen kahvin tukkukauppias Volcafe Ltd. ennustavat raakakahvin hinnan pysyvän korkeana.
– Tänä ja ensi vuonna kahvin tuotanto vähenee arviolta kahdeksan prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Myös kahvivarastot ovat tällä hetkellä alhaalla johtuen Brasilian sadon välivuodesta. Nämä tekijät yhdistettynä maailmantalouden epävarmuuteen pitävät kahvin hinnan ailahtelevana jatkossakin, Volcafe Ltd:n liiketoimintajohtaja Mark Furniss sanoo.
Furniss puhui Pauligin kahviseminaarissa keskiviikkona.
Raakakahvin hinta huippulukemissa
Raakakahvin maailmanmarkkinahinta nousi vuoden 2010 aikana rajusti ja oli tämän vuoden maaliskuussa korkeimmillaan 14 vuoteen.
Pauligin mukaan raaka-aineen kallistuminen on näkynyt kuluttajahinnoissa syksyn aikana. Kahvipaketista on saanut maksaa tänä vuonna lähes puolet viime vuotta enemmän.
Aiemmin raakakahvin hinta on voitu ennustaa kahvisadon perusteella. Hyvänä satovuotena hinta on laskenut. Nyt kahvin hinta on pysynyt korkeana, vaikka sato oli vuodenvaihteessa 2010–2011 erittäin hyvä.
Pauligin mukaan hintaan on saatavuuden ja satonäkymien lisäksi vaikuttanut entistä enemmän elintarvikkeisiin painottunut kansainvälinen sijoitustoiminta.
– Investoijilla on kahviin suuri kiinnostus varsinkin, kun se on yksi tuottoisimmista tuotteista puuvillan ja hopean jälkeen, Pauligin kahviryhmän toimitusjohtaja Elisa Markula toteaa.
Kahvin kulutus on vähentynyt
Kahvin hintaan vaikuttaa jatkossa muun muassa, miten Brasilian seuraava sato onnistuu. Brasilia tuottaa noin 40 prosenttia maailman kahvista, ja sen kahvisadon onnistuminen on tärkeää varsinkin nyt, kun varastotasot ovat alhaiset. Esimerkiksi suomalaisten suosiman arabica-kahvin kysyntä on selvästi suurempaa kuin tarjonta, ja sen saaminen on ollut vaikeaa.
Tulevaisuudessa satoihin vaikuttavat entistä enemmän myös ilmastonmuutoksen tuomat sääolosuhteet. Ilmastonmuutoksen myötä kahvinviljely saattaa kadota joiltain alueilta kokonaan.
Kahvin hinnan nousu on vähentänyt suomalaisten kahvin kulutusta vuoden takaisesta kolme prosenttia. Markulan mukaan ihmiset ovat nyt tarkempia kulutuksestaan. Kahvia ei haluta heittää hukkaan.
Kulutus on sen sijaan noussut etenkin kahvintuottajamaissa kuten Brasiliassa, Indonesiassa ja Intiassa, mutta myös Venäjällä.
Suomalaiset ovat maailman kärkeä kahvin kulutuksessa. Henkeä kohti kulutetaan lähes 12 kiloa raaka-kahvia vuodessa.