Suomalaisia yhtiöitä lipuu tasaista tahtia ulkomaiseen omistukseen; viime viikolla muun muassa jäätelöntekijä Ingmanin kerrottiin siirtyvän ylikansallisen Unileverin omistukseen. Samaan aikaan loppuu Suomessa kokonaisia tuotannon aloja.
Tiistaista tuli jälleen yksi synkkä päivä Suomen teollisuushistoriaan. Tiistai tiesi kuoliniskua suomalaiselle lasikuituteollisuudelle, kun Ahlstrom ilmoitti lopettavansa lasikuidun valmistuksen Karhulan tehtaallaan.
Ahlstromin päätöksen myötä maamme teollisuuden yksipuolistuminen saa näin jatkoa. Kokonaisten teollisuusalojen lopettamisia on viime aikoina ollut muitakin. Karhulassa lopetettiin joku aika sitten lasipullojen valmistus. Suomessa ei tehdä enää myöskään miesten pukuja, kännykänkuoria tai kumisaappaita. Koko kenkäteollisuuskin on kuihtunut oikeastaan vain erikoiskenkien valmistamiseksi.
Tiistai oli ankea päivä muutenkin, sillä myös rakennuskonserni Lemminkäinen ja valimoyhtiö Componenta ilmoittivat lopettavansa teollisia työpaikkoja. Yhteensä Lemminkäiseltä, Ahlstromilta ja Componentalta on häviämässä yli 730 työpaikkaa. Yritykset perustelevat työvoiman vähentämistään – kuinka muuten – pääosin tarpeella parantaa tuloskuntoaan ja kilpailukykyään.
Taloudellisen tilanteen yleinen heikentyminen on alkanut näkyä; lähes päivittäin joku firma ilmoittaa aloittavansa yt-neuvottelut, jotka säännön mukaisesti johtavat lomautuksiin ja irtisanomisiin.
Ammattiliitto Teamin puheenjohtaja Timo Vallittu esitti tiistaina, että nyt pitäisi kiireen vilkkaa ryhtyä laatimaan kansalliseen käyttöön teollisuuspoliittista kriisiohjelmaa. Hänen mukaansa ilman sellaista Suomen hyvinvoinnin perusta jatkaa murenemistaan.
Toivottavasti hallitus tarttuu Vallitun esitykseen välittömästi, sillä meillä ei yksikertaisesti ole varaa menettää korkeatasoista ammattitaitoa ja osaavaa henkilöstöä.