Ranskan presidentinvaalit pidetään ensi toukokuussa. Mutta sosialistipuolue otti jo etumatkaa nykyisen presidentin Nicolas Sarkozyn puolueeseen.
Sosialistit järjestivät Ranskan oloissa täysin uudentyyppisen esivaalin presidenttiehdokkaastaan. Ensin ajateltiin hyväksyä ainoastaan puoluejäsenet, mutta lopulta esivaalista tehtiin avoin. Kaikki äänestyslistoille kirjautuneet kansalaiset saivat äänestää omassa tutussa äänestyspaikassaan. Kenenkään puoluekantaa ei kysytty.
Koska koko maan kattavan äänestyksen järjestäminen ilman internetiä maksoi puolueelle liikaa, oli äänestysmaksuna yksi euro; moni antoi enemmänkin.
Sarkozyn jälkeen kaivataan vaihteeksi tavallisen ihmisen oloista poliitikkoa.
Olin itse sunnuntaina äänestämässä omassa vaalipaikassani Pariisissa. Tunnelma oli harvinaisen vapaa, kaikki tunsivat toisensa.
Esivaalin suosio yllätti
Esivaalin suosio oli yllätys. Kun äänestysaktiivisuuden vähäisyyttä on ihmetelty kaikissa edellisissä vaaleissa, nyt äänestämässä kävi yli 2,6 miljoonaa ihmistä.
Seitsemästä ehdokkaasta jatkoon pääsivät sosialistipuolueen (PS) puheenjohtaja Martine Aubry sekä entinen puheenjohtaja François Hollande. Toinen äänestyskierros on ensi sunnuntaina.
Suurin häviäjä oli Ségolène Royal, joka edellisissä presidentinvaaleissa oli sosialistien ehdokas. Royal hävisi silloin Sarkozylle vain muutamalla prosentilla. Nyt hän on leimautunut häviäjäksi eikä päässyt edes esivaalien toiselle kierrokselle.
Toisen kierroksen ehdokkaista Aubry oli 1990-luvulla kahteen otteeseen ministerinä. Hän sai ajettua viikkotyöajan lyhentämisen 35 tuntiin sekä eläkeiän laskemisen 60 vuoteen. Sarkozy kohotti sen heti 63 vuoteen, mutta Aubry lupaa laskea eläkeiän takaisin.
Etsinnässä ei-Sarkozy
Kahta sosialistiehdokasta erottaa pelkästään sukupuoli. Molemmilla on lähes samanlainen vaaliohjelma: suurituloisia verotetaan enemmän, pankkeja valvotaan tarkemmin.
Aubrylla on kokemusta Ranskan hallituksesta, Hollandella pelkästään sosialistipuolueen johdosta. Hollandea pidetään sopivana Sarkozyn vastakohtana: ihan tavallinen ranskalainen, ei yhteyksiä miljonääreihin, ei vietä sarkozymaista bling-bling-luksuselämää. Rauhallinen. Siis vihdoinkin tavallinen kansalainen.
Sarkozyn puolueessa on ihmetelty, miksi se ei järjestä esivaaleja vasemmiston tapaan. Onhan tämä aloite tuonut sosialisteille valtavasti julkisuutta.
Jopa Sarkozyn omissa piireissä on alettu miettiä, löytyisikö puolueesta parempia ehdokkaita. Kaikki tähän asti esille nostetut ovat kuitenkin vetäytyneet kiltisti pois kilvasta presidentin painostuksen takia.