Suomen Potilasliiton mielestä potilasasiamiehet eivät ole riittävän riippumattomia. Potilasasiamiehet, joita on sairaaloissa, terveyskeskuksissa ja yksityisillä lääkäriasemilla, ovat työsuhteessa yksiköihin, joiden toimia heidän tulisi valvoa.
Jo pelkkä epäily puolueellisuuden mahdollisuudesta riittää etujärjestön mielestä rapauttamaan muuten hyvin toimivan järjestelmän.
– Potilailta on tullut palautetta, jossa he ovat kyseenalaistaneet potilasasiamiehen puolueettomuuden. Iso osa asiamiehistä hoitaa tointaan varsinaisen päivätyönsä ohessa ja kuuluu hoitohenkilökuntaan. Kaksoisrooli voi vaarantaa asiamiehen puolueettomuuden, Potilasliiton puheenjohtaja Paavo Koistinen sanoo.
Etenkin pienten terveydenhuollon yksiköiden potilasasiamiehet ovat kaksoisroolissa. Ongelma koskee niin julkisia kuin yksityisiäkin toimijoita.
”Toimii pääosin hyvin”
Potilasasiamiesjärjestelmä synnytettiin Potilasliiton aloitteesta 1990-luvun alussa. Asiamiehiä säätelevä laki astui voimaan vuonna 1993.
Liitto ei ole lempilastaan hylkäämässä.
– Pidän potilasasiamiesjärjestelmää tärkeänä, ja pääosin se toimii hyvin, Koistinen sanoo.
Potilasasiamiehen tehtäviin kuuluu auttaa potilasta, joka kokee joutuneensa hoitovirheen uhriksi tai muuten kaltoin kohdelluksi. Asiamies auttaa potilasta tekemään esimerkiksi kanteluita ja valituksia valvontaviranomaisille.
Koska asiamies ei varsinaisesti tee päätöksiä, hän ei ole juridisesti jäävi, vaikka kuuluukin hoitavan laitoksen palkkalistoille tai kuuluu itse hoitohenkilökuntaan.
– Jos kantelu tai muu valitus kuitenkin hylätään, potilas kokee helposti, että asiamies on toiminnallaan vaikuttanut päätökseen, Koistinen sanoo.
Ratkaisuksi alueelliset asiamiehet?
Potilasliitto aikoo esittää lakimuutosta asiamiesjärjestelmän uudistamiseksi. Esitys on tulossa vuoden vaihteen jälkeen.
– Tavoitteena voisi olla kokopäiväiset, hoitoyksiköstä riippumattomat alueelliset potilasasiamiehet. Toimialue voisi käsittää esimerkiksi sairaanhoitopiirin tai sitä suuremman alueen, Koistinen sanoo.
Asiamies ei liiton mielestä saisi olla palkkasuhteessa terveydenhuollon yksikköön.
– Palkanmaksu täytyy järjestää siten, että se ei potilaan näkökulmasta aiheuta eturistiriitaa. Jos potilaalla on tunne, että hän ei ole saanut puolueetonta palvelua, se on este järjestelmän jatkokehittämiselle nykypohjalta.