Lasten kasvukäyrät ja kasvuseulat menevät uusiksi, koska lapset kasvavat nykyään vanhempiaan pidemmiksi. Kansallinen asiantuntijaryhmä uudisti lasten kasvua kuvaavat kasvukäyrät ja kasvuseulat, ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa niiden käyttöönottoa neuvoloissa ja terveydenhuollossa.
Keskipituuden kasvun ja murrosiän aikaistumisen vuoksi suomalaislasten kasvutahti on viime vuosikymmeninä muuttunut selvästi. Uudessa kasvun vertailuaineistossa lapset ovat aiempaa pidempiä käytännössä läpi kasvukauden. Pituuserot ovat suurimmillaan murrosiän nopean kasvun aikana. Esimerkiksi 11-vuotiaat tytöt ovat 2,8 senttiä ja 13-vuotiaat pojat 5,6 senttiä aiempia keskiarvoja pidempiä.
Murrosiän kasvupyrähdys on myös aikaistunut.
Sairauksien toteamista varten
Lasten kasvunseurannan tavoitteena on kasvuun vaikuttavien sairauksien ja häiriöiden varhainen toteaminen sekä väestötason terveystiedon kerääminen. Painonseurannalla taas tavoitellaan ravitsemuksen riittävyyden ja sairauksien diagnosoinnin ylipainoon liittyvien terveydellisten ja sosiaalisten ongelmien ehkäisemistä.
Nyt käytöstä poistuvat kasvukäyrät perustuvat vuosina 1954–1972 syntyneiden lasten kasvutietoihin. Lasten pituuskasvussa tapahtuneiden muutosten vuoksi ne eivät enää poimineet jatkotutkimuksiin ja ohjaukseen oikeita lapsia.
Uusien kasvukäyrien vertailuaineisto koostuu lähes 80 000:n vuosina 1983–2009 syntyneen terveen espoolaisen lapsen kasvunseurantatiedoista. Myös syntymäkoolle on luotu uusi standardi, joka perustuu yli 750 000 vastasyntyneen syntymämittoihin. Painonkehityksen seuranta perustuu uusissa kasvustandardeissa kahden vuoden iästä lähtien ensisijaisesti painoindeksiin.
Käytännössä uudistetut kasvukäyrät saadaan käyttöön vaiheittain vuoden 2011 lopulta lähtien ja niiden ylläpidosta vastaa THL.