Kaksi vuotta sitten kirjailija Jari Tervo kohahdutti Koljatilla, hurjalla mediasatiirilla, jota valtaosa tiedotusvälineistä ei halunnut sellaisena nähdä. Nyt Tervo kiertää puukkoa haavassa. Sunnuntaina TV1:n Kotikatsomossa alkaa hänen kirjoittamansa Moska, kahdeksan osaa satiiria Seiskan näköisestä viihdelehdestä.
Teoksia yhdistää näkemys, että lehdistö on Suomessa kaiken järkevän keskustelun este. Media hyppyyttää poliitikkoja joutavien asioiden perässä ja nämä mukautuvat peliin myönteisen julkisuuden toivossa. Henkilö on uutinen, ei asia. Ja koko media on seiskautunut.
Syntyy vaikutelma, että entisellä Ilta-Sanomien toimittajalla on jotain hampaankolossa viihdelehdistöä kohtaan. Ei ole, Tervo kiistää. Hän on halunnut tutkia viihdelehtiä yhteiskunnallisena ilmiönä.
Viihdelehdistö on yhteiskunnallinen voima ja selvästi voimakkaampi vaikuttaja ja vallanpitäjä kuin kuvitellaankaan.
– Tämä on sama kun kysyisi geologilta, että mitä sinulla on kalliota vastaan.
– Viihdelehdistö on yhteiskunnallinen voima ja selvästi voimakkaampi vaikuttaja ja vallanpitäjä kuin kuvitellaankaan. Ei sitä tarvitse hyväksyä, mutta yhteiskunnallisena voimana sitä pitää käsitellä.
Koskaan ei ole palattu vähemmän röyhkeiksi
Tervo sanoo, ettei median historiassa ole kertaakaan pysähdytty miettimään, että nyt on menty liian röyhkeiksi ja hävyttömiksi, ja päätetty palata hieman taaksepäin.
– Koskaan ei ole käynyt niin eikä koskaan tule käymään.
Koljatti ja Moska syntyivät peräkkäin, mutta Tervo aloitti jälkimmäisellä. Ensimmäisen version valmistuttua hän halusi kirjoittaa pääministeristä ja siitä syntyi ensin romaani. Televisiosarjan pitkän tuotantotavan vuoksi ne kuitenkin ilmestyvät eri järjestyksessä.
Koljatti-kohu yllätti
Moskan vastaanotto selviää ensi viikolla. Koljatti on yksi Suomen väärin ymmärretyimpiä romaaneja. Se uutisoitiin ikään kuin kyseessä olisi ollut Jari Tervon luoma pilkallinen näköiskuva silloisesta pääministeri Matti Vanhasesta. Jopa siinä määrin, että Vanhaselta kysyttiin kommentteja kuvitteellisesta pääministeri Lahnasesta.
Vaikka Tervo on kokenut entinen iltapäivälehtimies, kohu yllätti hänet täysin.
– Selittelin itselleni asiaa niin, etteivät toimittajat halua nähdä Koljattia mediasatiirina. Oli kivempaa ja itsesuojelullisempaa nähdä siitä poliittinen satiiri, mutta ei politiikasta kertomisen satiiria. Minun ajatuksissani Koljatti on aina ensin mediasatiiri ja myös poliittinen satiiri.
Media saa aina viimeisen sanan
Politiikan ja median nykyistä suhdetta Tervo kuvaa surrealistiseksi.
– Molemmat kuvittelevat käyttävänsä toisiaan hyväksi ja molemmat ovat tapahtuneen jälkeen sitä mieltä, että he ovat hyötyneet eniten. Loppujen lopuksi media kuitenkin voittaa aina. Se saa aina viimeisen sanan.
Tervo itse jätti lehtimaailman ja jättäytyi vapaaksi toimittajaksi 17 vuotta sitten. Hänen mukaansa mediamaailma oli siihen aikaan paljon nykyistä viattomampi. Tästä kertoo myös hänen ainoa juttulavastuksensa.
– Vuonna 1984 olin juuri aloittanut Ilta-Sanomissa. Nykyinen tv-kuuluttaja Anna-Liisa Tilus valittiin sinä vuonna Miss Suomeksi ja reportteri Tervo laitettiin tekemään juttua missikisoista. Toimituspäällikkö sanoi, että kanteen ja lööppiin pitää saada, että Ilta-Sanomat herätti uuden missin ensimmäiseen missiaamuun.
– Minä sanoin, että siitähän tulee hirveä kiire aamulla. Minulle sanottiin, että ei sitä tietenkään niin tehdä. Sinä menet ruusupuskan kanssa sinne valinnan jälkeen. Tämä tehdään illalla kymmeneltä, mutta kaikki sopivat hiljaisesti, että se on tapahtunut aamulla.
En olisi uskonut Seiskaan
1980-luvulla toimittajakoululaisena Tervo ei sen sijaan voinut kuvitella, että Suomessa kuvataan salaa julkisuudesta tunnettuja henkilöitä nakkikioskilla tai kapakassa ja siitä tehdään juttu.
– Ymmärrän sen, että paparazzi kyttää Al Pacinoa tai Marlon Brandoa, mutta se, että Antti Tuiskusta tai jopa Jari Tervosta otetaan salaa kuvia, tuntui hyvin kaukaiselta ajatukselta.
– Ja jos joku olisi näyttänyt minulle harjoitteluversiota Seiskasta, olisin sanonut, että ei tule menestymään Suomessa. Ei täällä ole tarpeeksi laajaa tietämättömän kansan pohjaa ostamaan lehteä. Mutta Seiskahan on loistava menestys ja näyttää, ettei se kaadu koskaan.
Moska. Kahdeksanosainen sarja,Yle TV1 sunnuntaisin kello 21.10. Käsikirjoitus Jari Tervo, ohjaus Pirkka-Pekka Petelius, päärooleissa Maria Sid, Juha Veijonen, Krista Kosonen.