Helsingin Energian johtokunta esittää Helsingin osallistumista Olkiluoto 4 -hankkeen kilpailu- ja suunnitteluvaiheeseen 29,5 miljoonalla. eurolla.
Helsingin Vasemmisto pitää ydinvoimaan sijoittamista taloudellisesti lyhytnäköisenä, koska se estää sopeutumisen tulevaisuuden energiapolitiikkaan.
Hankkeen tähän vaiheeseen osallistuminen mahdollistaisi sijoituksen myös itse reaktoriin, mikä voisi tarkoittaa 580 miljoonan euron suuruista investointia. Helsingin Energian johtokunta päätti asiasta Kokoomuksen ja Sdp:n äänillä.
Helsingin Vasemmisto muistuttaa Olkiluodon nykyisen rakennushankkeen osoittaneen myös, että ydinvoima on merkittävästi väitettyä kalliimpaa ja epävarmempaa. Hankkeen hinta-arvio on matkan varrella noussut 3–4 miljardista kuuteen miljardiin ja nousee edelleen rakentamisen pitkittyessä.
– Uusiutuvat energianlähteet ovat sekä suhteellisesti että absoluuttisesti nopeimmin kasvavia energiamuotoja maailmassa. On älytöntä, että jättipanostuksilla ydinvoimaan estetään kotimarkkinoiden synty ja samalla yritysten mahdollisuudet kasvaa tälle maailmalla erittäin nopeasti kasvavalle teollisuudenalalle, sanoo Helsingin Vasemmiston puheenjohtaja Sampo Villanen.
Helsingin kaupungin energiapoliittisia linjauksia koskevan selonteon mukaan kaupunki lisää uusiutuvan energian määrää sekä panostaa energiatehokkuuteen. Helsingin Vasemmistoliiton mukaan sijoittaminen ydinteknologiaan ei mahdu samaan strategiaan näiden tavoitteiden kanssa.
– Energia-alan sääntely tulee tulevaisuudessa joka tapauksessa tiukentumaan ilmastonmuutoksen edetessä ja uusiutuvia on silloin joka tapauksessa lisättävä. Jos meillä vain jatketaan 1970-luvun uraanimyllyjen pystyttämistä, joudumme siinä vaiheessa ostamaan ulkomailta niin teknologian kuin työnkin, Villanen arvioi.
Investointien voimakas keskittäminen ydinvoimaan on Helsingin Vasemmiston mielestä kehnoa taloudenhoitoa, koska se heikentää Suomen ja Helsingin oman energiasektorin teknologista kehitystä.
Helsingin kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina.