Helsingin sosiaalilautakunta on päättänyt sosiaaliviraston esityksen mukaisesti ja yksimielisesti esittää sosiaali- ja terveysvirastojen yhdistämistä. Asiaa selvittää Helsingin Vasemmiston -verkkosivulla puoluetta sosiaalilautakunnassa edustava Jouko Kajanoja.
Lautakunta esittää myös lasten päivähoidon siirtämistä sosiaalivirastosta varhaiskasvatusvirastoon, jolle tulee oma lautakunta ja joka toimii omana virastotasoisena yksikkönä. Lasten päivähoidon sijoittuminen ratkaistiin äänestäen. Vihreät, RKP:n edustaja ja perussuomalainen kannattivat ensisijaisesti päivähoidon siirtämistä opetushallintoon.
Organisaatiomuutoksen käsittelyn pohjana oli kansainvälisen konsulttiyritys Deloitten tekemä selvitys, jota lautakunnan keskustelussa pidettiin heikkona. Sosiaaliviraston esitys poikkesikin siitä rakenteeltaan ja sisällöltään. Samalla sosiaalilautakunta torjui – ainakin toistaiseksi – vahtimestari- ja siivouspalvelujen ulkoistamisen.
Sosiaalilautakunta lisäsi Kajanojan esityksestä päättämiinsä ”avainlinjoihin” lähipalvelujen alueellistamista edellyttävän vaatimuksen. Siinä edellytetään sosiaali- ja terveyspalvelujen lähipalvelut kokonaisuudeksi kokoavia yksiköitä, joissa toteutuu eri lähipalvelujen saumaton yhteistyö ja joissa helsinkiläiset saavat yhdeltä luukulta tarvitsevansa sosiaali- ja terveystoimen lähipalvelut.
Kolmessa vaiheessa eteenpäin
Sosiaalilautakunnan näkemyksen mukaan organisaatiouudistusta tulisi viedä eteenpäin vaiheittain. Vuoden 2011 aikana hyväksyttäisiin peruslähestymistapa ja päätettäisiin virasto- ja palvelualuetason rakenteista sekä uudistusta ohjaavista strategisista avainlinjoista.
Toisessa vaiheessa vuoden 2012 aikana päätettäisiin noudattaen kaupungin yhteistoimintamenettelyjä palvelualueiden lopullisesta työnjaosta ja tarvittavista johtosääntömuutoksista. Uudet lautakunnat ja ylin virkamiesjohto valittaisiin siten, että uusi johtamisrakenne voisi käynnistyä vuoden 2013 alussa valtuustokauden vaihtuessa.
Vuoden 2013 alusta alkaisi uutta sosiaali- ja terveysvirastoa koskeva kolmas vaihe. Uuden virkamiesjohdon ja uuden lautakunnan ohjauksessa toteutettaisiin tarvittavat uudistukset alemman tason organisaatiorakenteisiin
Palvelua yhdeltä luukulta
Muutoksen myötä avautuu Kajanojan mielestä mahdollisuus ratkaista sosiaali- ja terveyspalvelujen välisen yhteistyön kitkakohtia. Niitä on ollut etenkin vanhusten palveluissa ja päihde- ja mielenterveystyössä.
Ennen kaikkea muutos tarjoaa mahdollisuuksia rakentaa sosiaali- ja terveyspalvelut asukaslähtöisesti ja yhteistyössä käytännön työntekijöiden kanssa siten, että sosiaali- ja terveyspalvelujen lähipalveluista muodostuu alueelliset sosiaali- ja terveysasemat, joissa kuntalaiset saavat saumatonta palvelua yhdeltä luukulta.
Jos sosiaalilautakunnan esitys toteutuu, tämä rakennustyö tapahtuu vuosien 2012 ja 2013 aikana.
Rakennustyö on iso kysymys, katsoo Jouko Kajanoja. Käsittelyn kohteeksi tulevat sosiaali- ja terveyspalvelut. Organisointitapa on tärkeä palvelujen käytön ja asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien kannalta. Samalla voidaan edistää muistakin kunnallisista lähipalveluista muodostuvaa kaupunginosahallintoa.
Seuraavaksi asia käsitellään kaupunginhallituksessa ja lopullisesti valtuustossa vielä tämän syksyn kuluessa.