Fennovoima ilmoitti keskiviikkona, että se rakentaa ydinvoimalansa Pyhäjoelle Hanhikivenniemelle. Yhtiön mukaan valintaan vaikuttivat muun muassa alueen ehyempi kallioperä ja harvempi asutus.
Runsaan 3 000 asukkaan Pyhäjoki sijaitsee Perämeren rannalla noin 30 kilometriä Raahesta etelään.
Toisena vaihtoehtona ydinvoimalalle olisi ollut Lapin läänissä sijaitseva Simon kunta. Fennovoiman hallituksen puheenjohtajan Juha Rantasen mukaan mikään yksittäinen syy ei silti ratkaissut sijoituspaikkaa.
– Sekä Simo että Pyhäjoki olisivat olleet ydinvoimalalle hyviä sijoituspaikkoja. Pyhäjoki osoittautui sopivammaksi kokonaisharkinnan perusteella.
Rantasen mukaan alueen ehyempi kallioperä tarkoittaa helpompia louhinta- ja kaivaustöitä. Pyhäjoella myös seismiset arvot ovat matalampia kuin Simossa. Jäähdytysvettä varten rakennettavia tunneleita ei Pyhäjoella tarvitse rakentaa niin pitkiksi kuin Simossa.
Toimittajaksi kaksi vaihtoehtoa
Fennovoiman toimitusjohtajan Tapio Saarenpään mukaan ydinvoimalan tämänhetkinen kustannusarvio on 4–6 miljardia euroa. Hinta kuitenkin täsmentyy ensi tammikuussa, kun yhtiö saa tarjoukset kahdelta laitetoimittajalta.
Yhtiö on pyytänyt tarjouksia ranskalaiselta Arevalta ja japanilaiselta Toshibalta. Saarenpään mukaan kyseiset laitetoimittajat valittiin, koska kummatkin yhtiöt ovat toimialan suurimpia ja niiden kanssa on tehty pitkäjänteistä työtä. Reaktoritoimittaja valitaan viimeistään vuonna 2013.
Taistelu jatkuu
Ydinvoimalan rakentamista Pyhäjoelle kiivaasti vastustanut luonnonsuojelujärjestö Pro Hanhikivi paheksuu Fennovoiman rakennuspäätöstä. Järjestön mukaan päätös on suuressa ristiriidassa alueen luontoarvojen kanssa ja osoittaa Fennovoimalta välinpitämättömyyttä paitsi ympäristöasioita, myös EU-lainsäädäntöä kohtaan. Järjestö ilmoittaa vieneensä hankkeessa ilmenneet direktiivirikkomukset EU:n parlamentin vetoomusvaliokuntaan ja EU:n komission käsiteltäviksi. Asemakaavan yksityiskohdat Fennovoiman voimalan osalta ovat hallinto-oikeuden käsittelyssä.
Fennovoiman Saarenpään mukaan ympäristöasiat on otettu alusta asti huomioon paikan valinnassa. Hän sanoo, että tärkeimmät luontokohteet on rajattu rakentamisen ulkopuolelle.
– Vuoropuhelua paikallisten kanssa jatketaan edelleen kuten tähänkin asti.
Ensimmäiset valmistelevat työt aloitetaan Pyhäjoella aikaisintaan ensi vuoden lopulla. Sähköntuotanto alkaa aikaisintaan vuonna 2020.