Poliisi epäilee Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) kahdeksaa johtohenkilöä, mukaan lukien toimitusjohtaja Sinikka Mönkärettä (sd.), luottamusaseman väärinkäytöstä. Poliisin esitutkinta on jo tehty. Syyteharkinnan uskotaan valmistuvan vuodenvaihteeseen mennessä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ylen uutiset.
– RAY:n entisen ja nykyisen johdon epäillään antaneen yhdeksän vuoden aikana eli vuosina 2001–2009 poliittiseen toimintaan tukea eri muodoissa vähän yli 80 000 euron arvosta, kertoo RAY:n yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Matti Hokkanen.
Hän ei katso syyllistyneensä mihinkään, josta häntä ja muita RAY:n johtoon kuuluvaa henkilöä poliisi nyt on ilmoittanut epäilevänsä.
Kyse on ilmoitusmainonnasta ja ulkopuolisesta koulutuksesta. Poliisi näyttää Hokkasen mukaan tulkitsevan, että puoluelehtiin annetut ilmoitukset ovat puoluetukea.
Omat intressit ratkaisevat
– Minä olen tietysti tästä jyrkästi eri mieltä, koska me teemme mediavalinnat omien prioriteettiemme mukaan, sanoo Hokkanen.
– Ei se, kuka omistaa sanomalehden, voi määritellä sitä annammeko me sille ilmoituksen vai emmekö anna. Me teemme päätökset omien intressiemme mukaisesti ja ilmoittelu on aina ollut osa kampanjasuunnittelua.
Seminaareihin Hokkanen myöntää RAY:n osallistuneen, myös puolueiden, silloin kun niissä on ollut korkeatasoisia alustajia ja tilaisuus on koettu hyväksi paikaksi verkottua muiden päättäjien kanssa. Tämä on ollut osa toimivan johdon tehtäviä hoitaa yhteiskuntasuhteita. Seminaarimaksut ovat vaihdelleet 1 000 eurosta 3 000 euroon vuosittain, ja ne ovat olleet osa RAY:n ulkoiseen koulutukseen vuosittain käytettävästä noin 400 000 eurosta.
KU:ssa ollut kaksi ilmoitusta
RAY:n johdossa ei siis Hokkasen mukaan katsota rahaa käytetyn puoluetukeen. Kaikkeen mitä on tehty, on saatu vastiketta – joko ilmoitustilana tai tilaisuutena harjoittaa yhteiskuntavaikuttamista ja sidosryhmätoimintaa.
RAY on julkistanut poliittisiin tahoihin liittyvät ilmoitus- ja seminaarikulunsa syksyllä 2009.
Kansan Uutisten toimitusjohtaja Mikko Pirnes kertoo KRP:n tiedustelleen kesällä 2011, mitä RAY-ilmoituksia on julkaistu lehdessä. Niitä on ollut kaksi kappaletta, vuonna 2007 julkaistujen ilmoitusten hinnat olivat 800 ja 1 460 euroa.
RAY:lle vahinkoa?
Poliisin epäilemään luottamusaseman väärinkäyttöön osallistuu rikoslain mukaan esimerkiksi henkilö, joka ”väärinkäyttää luottamusasemaansa ryhtymällä sellaiseen toimeen, johon hänellä ei ole oikeutta, – – ja siten aiheuttaa vahinkoa sille, jonka asioita hänen tulee hoitaa”.
Lainkohdan tulkinnoissa säännöksen soveltamisen edellytykset on pyritty rajaamaan suppeiksi eli kyseessä tulee olla toimivaltuuksien selvä ja vilpillinen ylittäminen.
Hokkanen tulkitsee tätä niin, että poliisin tulee osoittaa epäiltyjen ylittäneen toimivaltuutensa selvästi ja vilpillisessä tarkoituksessa. Lisäksi tulee osoittaa, että se on aiheuttanut RAY:lle vahinkoa.
– Mitkään näistä edellytyksistä eivät minun nähdäkseni täyty, katsoo Hokkanen.
Raha-automaattiyhdistyksen liikevaihdon ja tuon väitetyn tuen vertailu kertoo, missä mittasuhteissa liikutaan. RAY:n yhteenlaskettu liikevaihto oli samaan aikaan 5,3 miljardia euroa.