Keskitettyä työmarkkinasopimusta yritettiin tosissaan. Uuden, tämän ajan tupon syntyminen kaatui kuitenkin rahaan. Työnantajien tarjous oli alimitoitettu. Todennäköisesti työnantajapuoli tiesi jo matalaa tarjousta tehdessään, että palkansaajien keskusjärjestöt eivät sitä pysty hyväksymään.
Työnantaja oli myös tietoinen siitä, mitä seuraa liian alhaisesta palkkatarjouksesta. He valitsivat tietoisesti vaikeamman tien, kun heidän tarjouksensa jäi alle kolmasosaan palkansaajien esittämästä.
Kun keskitetty kaatui, niin edessä on liittokierros, jossa kaikkien katseet suuntautuvat teknologiateollisuuteen. Nyt ei apua kannata odottaa myöskään hallitukselta. Laadullisista uudistuksistakin puhutaan enää hiljaisella äänellä.
Teknologiateollisuuden palkansaajajärjestöt ilmoittivat heti keskitetyn kaaduttua aloittavansa työtaistelutoimet tarkoituksenaan vauhdittaa kunnollisen palkkasopimuksen syntyä.
Metalliliitto, Ammattiliitto Pro ja Ylemmät toimihenkilöt YTN julistivat ylityökiellon voimaan heti kaikkiin alan yrityksiin ja Metalliliitto ja Pro antoivat lakkovaroituksen 44 teknologiateollisuuden yritykseen. Työtaistelu koskee suoraan noin 32 000:ta palkansaajaa.
Työtaistelu on mahdollisuus tietysti vielä välttää, mutta se edellyttää Teknologiateollisuudelta ihan toisen tasoista tarjousta, minkä EK:n johtama työnantajapuoli toi keskusjärjestöjen neuvottelupöytään.
Halusiko työnantajapuoli todellakin kärjistää tilanteen työtaistelun partaalle vai eikö siellä osattu lukea palkansaajapuolen esityksiä ja kuunnella työpaikkojen tunnelmia?
Jossakin vaiheessa tämäkin riita ratkaistaan ja työnantaja joutuu esittämään paremman tarjouksen – ehkä vasta lakkojen alettua. Ratkaisu olisi kaiken todennäköisyyden mukaan ollut työnantajille halvempi, jos sopuun olisi päästy nyt eikä vasta joskus myöhemmin.