Viking Linen matkustajalautan työt alkoivat juuri. Samaan hätäkkään saksalaisyhtiö TUI Cruises tilasi ison, liki 300-metrisen risteilijän.
Kumpaankin tilaukseen sisältyy optio. TUI:n tilauksen terästöihin päästään käsiksi noin runsaan vuoden kuluttua. Yhtiön toimitusjohtaja Richard J. Vögel vinkkasi viime viikon tiedotustilaisuudessa Hampurissa, että yhtiö saattaa tilata jopa sarjan risteilijöitä Suomesta.
Nyt kaupan kohteena oleva alus on saksalaisyhtiön ensimmäinen uudisrakennus. Yhtiö on tähän mennessä operoinut kunnostetuilla aluksilla.
Viking Linen tilaus tuli viime hetkessä. Telakan varapääluottamusmies Timo Lehto arvioi, että saksalaisille toimitettavan laivan rakentaminen tuo taas lisää pysyvyyttä telakan toiminnalle. Osaamisen valumista hukkaan ehdittiin pelätä.
Ennen tilauksia pelättiin telakan hiipuvan kokonaan. Lehto uskoo, että osaamista ei ole kadotettu ja työntekijät suoriutuvat tilauksien antamasta haasteesta.
Lehto toivoo, että Vikingin jatkotilaus saadaan kotiin EU:n ympäristötukien turvin. Nyt toimitettava alus käyttää polttoaineenaan nesteytettyä maakaasua, joka on lähes päästötöntä hiilidioksidia lukuun ottamatta.
Vierastyöläisten osuus vähenee
Puolitaipale arvioi, että vierastyövoiman osuus laivaprojekteissa vähenee siitä, mitä se oli maailman suurimpia risteilijöitä rakennettaessa. Lehto muistuttaa, että Turun työttömyysaste ei noussut povattuun 20 prosenttiin loistoristeilijöiden valmistuttua. Vierastyövoima palasi kotimaihinsa, jolloin vaikutus paikallisiin työvoimatilastoihin oli vähäisempi.
Ulkomaalaiset eivät juuri näy tilastoissa.
Telakalla on kuitenkin alettu ottaa tosiasiana, että ulkomaalaisten työntekijöiden käyttö on toimitusten turvaamiseksi välttämätöntä. Käytännössä kaikki sisustustyö teetetään alihankkijoilla, jotka ottavat työntekijät sieltä, mistä heitä halvimmalla saa.
Pari vuotta sitten telakan kirjoilla oli 1 700 työntekijää. Nyt luku on enää 900.
Lehto arvioi, että 400 irtiosanotusta puolet on työttömänä. Työntekijöistä yhteensä noin 800 on häipynyt palkkalistoilta. Puolitaival ei uskalla antaa tarkkaa arviota, mihin. Osa on saanut uuden työpaikan suoraan tai koulutuksen kautta ja osa on päässyt eläkeikään.
Sen Puolitaival myöntää, että konepajateollisuus ei ole työllistänyt telakkalaisia arvioitua määrää.
Vierastyöläisille viiden euron tuntipalkkaa
Varapääluottamusmies Lehto pitää valitettavana, että alihankkijat maksavat vierastyöläisille alipalkkaa, viitisen euroa tunnilta, kun suomalaiset kuittaavat 14 euroa. Lehto kuvaa vierastyövoiman käyttöä sanalla ”surullisen savotta”. Siinä kun ulkomaalainen saa huonoa palkkaa, myös suomalaisia riistetään, kun maan verotulot jäävät vähäisiksi.
Lehdon mukaan alihankintarulettia pyörittää parikymmentä suurempaa yritystä, jotka teettävät itse työn seuraavaa alemmalla alihankintaportaalla. Pääalihankkijoilla ei ole omaa suoritusporrasta, vain projektin johtotehtävät.