Hoidon tarve on Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n puheenjohtajan, ministeri Kalevi Kivistön mukaan ikää tärkeämpi peruste, kun valmisteilla olevassa vanhushuoltolaissa määritellään ryhmät, joilla on subjektiivinen oikeus hoitoon.
– Me vanhenemme eri tahdissa ja eri tavalla. Joillakin meistä toimintakyky saattaa mennä jo ennen eläkeikää ja joillakin se säilyy 90-vuotiaanakin. Siksi oikeus hoitoon pitäisi ratkaista toimintakyvyn eikä kaavamaisesti iän perusteella, Kivistö sanoi Jyväskylän kaupungin ja vanhusneuvoston järjestämässä Vanhusten viikon juhlassa Jyväskylässä sunnuntaina.
Kivistö muistutti, että lakiluonnoksessa asetetaankin yksilökohtainen, toimintakykyyn perustuva arvio ensisijaiseksi.
– Ikärajoista kiistely on siksi ehkä hiukan näennäistä, joskin sen liian korkeaksi asettaminen saattaa johtaa varsinaisen perusteen, hoidon yksilöllisesti arvioidun tarpeen, kiertämiseen.
Rahoitus jäi avoimeksi hallitusohjelmassa
Kivistö huomautti, että edellisen hallituksen valmistelema lakiluonnos jätti vielä monta tärkeää asiaa avoimeksi. Niistä tärkein on lain rahoitus, jonka myös uuden hallituksen ohjelma jättää avoimeksi.
– Jatkossa on huolehdittava siitä, että rahoitus osoitetaan valtion toimesta kunnille, joiden taloutta luvassa olevat valtionosuusmenojen leikkaukset vielä kiristävät, Kivistö sanoi.
– Toinen keskeinen kysymys on hoidon laadunvalvonta. Valvonnan pitäisi perustua lailla määriteltyihin selviin ja yksiselitteisiin normeihin, jotka ulkopuolinen valvontaviranomainenkin voi todeta. Ennen kaikkea pitäisi säätää selvät perusteet henkilökunnan määrälle suhteessa hoidettavien määrään, koska henkilökunnan riittävä mitoitus on hyvän hoidon perusedellytys.
Harmaa talous leviää hoitoalalle
Kivistö otti kantaa myös kotona tapahtuvan hoidon valvontaan. Hän viittasi Jyväskylän yliopiston yhteiskuntapolitiikan professorin Teppo Krögerin arvioon, jonka mukaan laitoshoidon ja julkisten kotipalveluiden väheneminen on johtamassa itse ostettujen kotipalvelujen ja -hoidon voimakkaaseen kasvuun ja nopeasti laajeneviin harmaan talouden markkinoihin. Niiden laajuudesta muualta Euroopasta on jo pelottavia esimerkkejä.
– Siksikin olisi tärkeää, että vanhuspalvelulailla voitaisiin varautua myös yksityisten kotipalvelujen laadun valvontaan, Kivistö totesi.
Vanhusten viikkoa vietetään 2.–9. lokakuuta. Viikon teemana on tänä vuonna Vapaaehtoisuus voimana – Frivillighet som kraft!