Vasemmiston puheenjohtaja, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki katsoo, että tasa-arvon pitää olla keskeinen elementti, kun keskusjärjestöt neuvottelevat palkkoja koskevasta kokonaisratkaisusta. Arhinmäki vastaa hallituksessa myös tasa-arvoasioista.
– Työn ja perheen yhteen sovittamissa suomalaisessa työelämässä edelleen paljon tekemistä. Nykyiset äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaat pitäisi yhdistää 18 kuukauden vanhempainvapaaksi 6+6+6-mallin mukaisesti, sanoi Tampereella Vasemmiston työelämäfoorumissa sekä Nokialla ja Lahdessa puhunut Arhinmäki.
Ensimmäinen askel tähän suuntaan voisi hänen mukaansa olla isyysloman pidentäminen osana kokonaisvaltaista palkkaratkaisua. Pidennys voisi olla yhdestä kahteen viikkoa.
– Hallitus ja työmarkkinajärjestöt ovat sitoutuneet sukupuolten välisten palkkaerojen kaventamiseen. Siksi tämän pitäisi myös näkyä kokonaisratkaisussa.
Tasa-arvoa työmarkkinoilla tukisi Arhinmäen mukaan sekin, että myös epätyypillisissä työsuhteissa olevien asemaa parannetaan. Perusteettomat pätkä- ja vuokratyöt pitäisi lopettaa tiukentamalla lakia ja valvontaa. Pätkätyöntekijöiden asemaa parantaisi 2,5 päivän lomaoikeuden kuussa ulottaminen kaikkiin työsuhteisiin.
Arhinmäki katsoo, että suuret veronkevennykset eivät ole oikea tapa vauhdittaa kattavaa palkkaratkaisua.
– Valtio ottaa ensi vuonna yli seitsemän miljardia euroa velkaa. Siksi veronkevennysten tie on kuljettu loppuun. Jo yhden prosenttiyksikön veroale tarkoittaisi 800 miljoonan euron lisäaukkoa budjettiin. Siksi neuvotteluissa pitäisi yrittää edetä laadullisissa ratkaisuissa, joita valtio voisi tukea, Arhinmäki painottaa.
Irtisanomissuoja paremmaksi
Arhinmäki muistutti myös irtisanomisajan pidentämisestä, jota vasemmisto on vaatinut pitkään. Suoja pitäisi nostaa ainakin samalle tasolle kuin muualla Länsi-Euroopassa.
Hän viittaa OECD:n tietoihin, joiden mukaan Suomessa ihmisten irtisanominen on ilmoitusmenettelyn, irtisanomisaikojen ja myös maksettavien korvausten osalta helpompaa kuin jopa Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.
Yksi putkonen ei tee vielä työväenpuoluetta
Arhinmäki pohti puheessaan myös perussuomalaisten aikomusta ryhtyä vaikuttajiksi ay-liikkeessä ja puolueen julistautumista työväenpuolueeksi.
– Teot kuitenkin puhuvat toista kieltä. Viime vaalikaudella puolue ei eduskunnassa tehnyt käytännössä yhtään aloitetta, joka olisi liittynyt työelämään.
Arhinmäki muistutti perussuomalaisten johdon suunnalta esitettyihin vaatimuksiin työttömien lähettämisestä marja- ja sienimetsään.
– Puolueen eduskuntaryhmässä on puolestaan esitetty, että esimerkiksi sunnuntai- ja ylityökorvauksista on luovuttava työllisyyden nimissä. Onpa persujen riveistä ehdotettu sitäkin, että yli 60-vuotiaat työntekijät voisivat itse sopia palkoistaan.
Näillä eväillä perussuomalaisten on Arhinmäen mukaan vaikea hakea jalansijaa ay-kentässä. Silti perussuomalaisten haaste ay-liikkeen suuntaan on hänen mielestään otettava vakavasti.