Kaupunginhallituksen jäsen Taina Nuutinen (vas.) ei ole nähnyt asiasta ensimmäistäkään suunnitelmaa. Hän peräänkuuluttaakin avoimuutta.
– Lehtitietojen mukaan kaupunki etsii toiminnallista sopimuskumppania vanhusten kotihoitoon. Jos itse olisin virkamies, etenisin asiassa selvittämällä ensin, millaisiin tehtäviin kumppania haetaan ja laatisin asiasta suunnitelman, sanoo Nuutinen.
Ja suunnitelman, jos sellainen olisi, hän toisi myös kaupunginhallitukselle.Vain sitä kautta päättäjilläkin olisi vaikutusmahdollisuuksia asioihin.
Henkilöstö on ymmällä suunnitelmista.
– Nyt etenemisjärjestys on kummallinen, kun käydään jo yt-neuvotteluja.
Hyödyttämään sijoitusfirmaa?
Henkilöstö on ymmällä suunnitelmista. Kotisairaanhoitajana työskentelevä tehyläinen Päivi Mäkinen muistuttaa julkisen puolen kotihoidon asiakaslähtöisyydestä.Tarvittaessa hoitosuunnitelmia voidaan muuttaa jo saman päivän aikana.
– Kotihoitoa tehdään vaatimattomalla korvauksella oman yhteisömme hyväksi. Miksi menisimme töihin hyödyttämään kansainvälisiä sijoitusfirmoja, Mäkinen ihmettelee.
Kaupunki käynnisti yt-neuvottelut syyskuun puolivälissä kertomalla henkilöstölle kumppanuusprojektista.
Perusturvajohtaja Tarja Marjamäen mukaan yksi vaihtoehto on se, että puoleen kotihoitotoiminnasta haettaisiin kumppania ja puolet jäisi omaksi toiminnaksi, jota sitäkin kehitettäisiin. Kumppani toimisi määräajan, esimerkiksi 3–4 vuotta. Täksi ajaksi jopa puolet kotihoidon väestä siirtyisi kumppanin palkkalistoille.
Päätös, jonka perusteella yhteistoimintaneuvottelut aloitettiin, tehtiin jo viime vuoden lopulla, kun valtuusto päätti kuluvan vuoden talousarviosta. Viime hetkellä esitykseen sujautettiin kaksi lausetta:
”Tutkitaan kotihoidon kustannusrakenne ja vaihtoehtoiset tuottamistavat. Tehdään alueellinen kokeilu kotihoidon vaihtoehtoisesta toimintatavasta.” Ja valtuusto meni ne hyväksymään ilmeisesti oikein tietämättä, mistä oli kyse.
Kumppanuusprojekti piti toteuttaa jo tänä vuonna. Siihen aikataulu oli liian tiukka.
Asiakkaat tyytyväisiä
Viime viikolla perusturvalautakunta käsitteli oman sektorinsa ensi vuoden talousarvioesitystä, jossa kotihoidon vaihtoehtoiset tuotantotavat ovat taas mukana. Henkilöstö teki kokoukselle oman esityksensä.
– Ilmoitimme, että olemme halukkaita itse kehittämään kotihoitoa eli tekemään ne muutokset, jotka yksityisen firman pitäisi tehdä, Mäkinen kertoo.
Henkilöstö muistutti samalla, että kotihoidon asiakkaat ja heidän omaisensa ovat olleet tyytyväisiä saamaansa palveluun.
Lautakunnassa äänet menivät tasan 4–4. Asian ratkaisi puheenjohtaja virkamiesesityksen suuntaan.
Perusturvalautakunnan jäsen Raimo Sorsa (vas.) harmitteli henkilöstön esityksen häviötä.
– Työntekijöille olisi pitänyt antaa mahdollisuus kehittää kotihoitoa, hän sanoo ja arvostelee asian hätäistä valmistelua sekä monia kumppanuuteen liittyviä epäselvyyksiä.
Viime maanantaina kaupunginhallitus palautti talousarvioesityksen takaisin lautakuntiin ilman, että koko kotihoitokysymys nousi esiin. Lopullisen ratkaisun tekee budjettivaltuusto.
Virkamiesten tavoitteena on käynnistää kumppanuustoiminta jo ensi toukokuussa.
– Jos aloitus siirtyy ensi vuoden syksyyn, asetettua 200 000 euron säästöä on vaikea toteuttaa, sanoo Marjamäki.
Valmistelun salailua hän ei niele.
– Henkilöstölle on kerrottu valmistelusta ja siitäkin, että valtuusto on jo tämän vuoden talousarvioon tehnyt asiasta päätöksen. Toteutamme siis vain valtuuston meille antamaa tehtävää, hän sanoo.