SAK:laisen Metallityöväen liiton liittovaltuusto käsitteli perjantaina ylimääräisessä kokouksessaan työehtosopimusneuvottelutilannetta. Neuvottelut katkesivat torstai-iltana työnantajien alimitoitettuun palkkatarjoukseen, jota luonnehdittiin häpeälliseksi.
Mikäli sopimus olisi syntynyt, sitä olisi käsitelty valtuustossa. Nyt valtuusto päätti antaa liittotoimikunnalle ja liiton johdolle valtuudet kaikkiin toimiin, joita sopimuksen syntyminen vaatii. Tämä tarkoitti myös lakkovaltuuksien antamista.
Työtaistelu-uhkia ei perjantaina annettu. Puheenjohtaja Riku Aallon (sd.) mukaan työnantajille annetaan viikonloppu aikaa harkita neuvottelukosketuksen aloittamista uudelleen. Metalliliitto ei sitä aloitetta tee.
Perjantaina julkisuuteen ei annettu mitään konkreettisia tietoja työtaistelutoimista. Ne kuitenkin toteutetaan yhdessä toimihenkilöliitto Pron ja ylempien toimihenkilöiden YTN:n kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli teollisuuslaitos ilmoitetaan lakon piiriin, se todella sitten seisoo.
Mahdollisen lakkovaroituksen tai ylityökiellon ajankohta on aikaisintaan ensi maanantaina.
Palkka-ankkuri historiaan
Työnantajan tarjous oli puolentoista vuoden sopimukselle vajaat kaksi prosenttia, kun taas työntekijäpuoli vaatii samalle jaksolle 6 prosentin korotuksia.
Metalliliiton valtuuston varapuheenjohtajan Juha Kapiaisen (vas.) mukaan metalliväkeä on aina huudettu kansantalouden pelastajaksi ja tätä käytettiin nyt taas hyväksi. Kapiainen tuurasi tiedotustilaisuudessa liittosihteeri Matti Mäkelä (vas.), joka oli sairaalassa leikattavana tapaturmaisesti katkenneen käden takia.
Valtuuston kokouksessa suhtauduttiin hyvin epäilevästi menossa oleviin keskusjärjestöjen raamisopimusneuvotteluihin. Aallon mukaan työnantaja pyrkii edelleen palkka-ankkuriin, mutta se ajattelu on loppu.
– Olemme pyrkineet neuvottelemaan oman ratkaisumme. Yksi liitto ei voi päättää muiden liittojen palkankorotuksista, lisäsi Aalto.
”Lakkoa ei pelätä”
Valtuustossa käytettiin lukuisia puheenvuoroja, joissa yksimielisesti annettiin tuki liiton johdolle ja neuvottelijoille.
– Meiltä on nyt maltti loppu. Neljästi prosentista on pidettävä kiinni, periksi ei saa antaa, sanoi Ulla Rauhala Etelä-Pohjanmaalta.
– Ei sitä keskitettyä tule. Jos tulisi, niin muut saisivat taas meitä enemmän. Korotustavoitteemme on realistinen ja lakkoa ei pidä pelätä, sanoi Hannu Hyttinen Savonlinnasta.
– Työnantajan tarjousta ei voida hyväksyä mitenkään, sanoi Vesa Pohjalainen Tampereelta.
– Emme ole tänä vuonna saaneet lainkaan palkankorotuksia. Nyt pitää olla jämäkkä, painotti Erkki Moisio Nokialta.