Rahapeleistä koituu nuorille monenlaisia tunnetason haittoja. Nuoret kokevat pelaamisestaan syyllisyyttä ja häpeää. Kotona pelaaminen aiheuttaa riitoja ja häiritsee vuorokausirytmiä häiriintymistä.
Nuorten terveystapatutkimuksen tuloksia esiteltiin Helsingissä perjantaina. Keväällä toteutetun tutkimuksen mukaan tutkituista 12–18-vuotiaista 4 566 nuoresta pojat pelasivat selkeästi enemmän rahapelejä kuin tytöt. Rahapelejä pelanneista nuorista 12 prosenttia ilmoitti pelaavansa viikoittain tai useammin. Viikoittain pelaavia oli kymmenen prosenttia ja päivittäin pelaavia nuoria kaksi prosenttia.
Kaikista tutkimukseen osallistuneista melkein puolet, 44 prosenttia oli pelannut rahapelejä viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana.
Päivittäin tai viikoittain pelaavista nuorista 17 prosenttia kertoi kokevansa syyllisyyttä ja häpeää. Joka kymmenes koki rahapelaamisen haittaavan vuorokausirytmiä. Tiuhaan pelaavista nuorista 13 prosenttia kertoi rahapelaamisen aiheuttavan riitaa vanhempien ja ystävien kanssa.
Ikärajamuutos suojelee haitoilta
Heinäkuussa tuli voimaan 18 vuoden ikäraja kaiken rahapelaamisen osalta.
– Rahapelaamisen haitat keskittyvät päivittäin tai viikoittain pelaaviin nuoriin. Ikärajamuutoksen tehokas toteutuminen voi auttaa etenkin päivittäin rahapelejä harrastavia nuoria, toteaa vielä raportoimattoman tutkimuksen tekijä terveystieteiden tohtori Susanna Raisamo Tampereen yliopiston terveystieteiden yksiköstä.
Myös peliongelmissa auttava Peluuri on todennut uuden ikärajan vähentävän nuorten rahapeliongelmia. Ikärajan valvonta on vanhempien, pelipaikkojen henkilökunnan ja muiden aikuisten vastuulla.