Kysymys Konfutsen rauhanpalkinnon kohtalosta oli torstaina sekavassa tilassa. Aluksi uutistoimistot kertoivat, että Kiinan kulttuuriministeriön nettisivujen mukaan ”Kiinalaisen paikallisen taiteen kulttuurinsuojeluosasto” on lopettanut toimintansa ja samalla on peruutettu sen jakama Konfutsen rauhanpalkinto.
Sitten palkintolautakunnan puheenjohtaja Liu Haofeng kertoi toisille uutistoimistoille, että palkinnon jakaminen jatkuu, mutta ei enää kulttuuriministeriön yhteydessä.
Kulttuuriministeriö taas on jo aikaisemmin ilmoittanut, ettei sillä ole alun perinkään ollut tekemistä palkinnon kanssa, vaan sitä jakaa itsenäinen kansalaisjärjestö.
Konfutsen rauhanpalkinto ilmaantui suuresta tuntemattomuudesta vuosi sitten. Aivan sattumalta siitä kerrottiin pian sen jälkeen, kun Norjan Nobel-komitea oli ilmoittanut jakavansa rauhanpalkinnon vangitulle kiinalaiselle toisinajattelijalle Liu Xiaobolle.
Sattui vielä niin somasti, että Konfutsen rauhanpalkinto – jonka sai Kiina-suhteita parantanut entinen Taiwanin varapresidentti Lien Chan – jaettiin juuri päivää ennen Nobelin rauhanpalkintoa.
Samalla Kiina vakuutti, että Konfutsen rauhanpalkinnon perustaminen ei millään lailla liity Nobelin palkinnon antamiseen kiinalaiselle toisinajattelijalle.
Tätä kuvaa tietysti vahvistaa se, jos koko Konfutse-palkinto lakkaa yhden kerran jälkeen. Rahasta sen ei pitäisi sinänsä olla kiinni, koska Konfutselta heruu vain 15 000 dollaria vastaava summa.
Tämänvuotisen Konfutse-palkinnon loppusuoralle päässeistä oli jo ehditty julkaista lista. Heidän joukossaan olivat muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel, Venäjän pääministeri Vladimir Putin, Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma, Microsoftin perustaja Bill Gates sekä kiinalaisten asettama panchen-lama.