Mikäli uusimuotoinen keskitetty työmarkkinaratkaisu syntyy, sen kylkeen leivotaan työelämän laatupaketti.
– Ilman sellaista ei kokonaisratkaisua synny, arvioi SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola.
Työelämäpaketin tärkeä osa on Huutolan mukaan työttömyysturvaan liittyvät ongelmat. SAK haluaisi perata koko työttömyysturvajärjestelmän, tehdä siitä selkeämmän ja ymmärrettävämmän.
– Työttömyysturvajärjestelmä on mennyt niin monimutkaiseksi, että sen hallitsee kunnolla vain harva todellinen asiantuntija, Huutola sanoo.
Järjestelmän vaikeaselkoisuuden lisäksi SAK:ta kaihertaa työttömyysturvan maksujen tasausjärjestelmän rapautuminen. Tasausjärjestelmällä on pyritään tasoittamaan maksurasitusta korkean työttömyyden alojen hyväksi. Niillä työntekijät saattavat joutua pulittamaan samantasoisesta ansioturvasta moninkertaista maksua lievemmän työttömyyden aloihin verrattuna.
Tasausjärjestelmä luotiin 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa, juuri parahiksi laman ja suurtyöttömyyden iskiessä. Ilman tasausjärjestelmää moni kassa olisi ollut pulassa.
Tasaus pelasti rakentajien kassan
Tasausrahasto koitui myös vaikean työttömyyden runteleman Rakennusliiton työttömyyskassan pelastukseksi. Rakennusalan sukellettua työttömyyteen laman kärjessä kassamaksut olivat nousta pilviin ja rahasta alkoi tehdä tiukkaa.
Kassanjohtajana tuolloin toimineen Seppo Niinisen mukaan työttömyyskassa selviytyi etuusmaksuistaan työttömille ottamalla lainaa noin 80 miljoonaa markkaa. Rohkea lainanotto oli mahdollista, koska tasausjärjestelmän kautta oli luvassa rahaa lainojen maksuun.
Tuolloin tasaukseen varattu osuus oli korkeimmillaan 0,75 prosenttia edellisenä vuonna maksettujen etuuksien arvosta. Sen jälkeen tasausosuus on kuivunut lähes olemattomiin. Viime vuonna se oli vain kolme miljoonaa euroa, mikä on 0,14 prosenttia edellisenä vuonna maksetuista etuuksista.
Pientä kohennusta
SAK:n sosiaalipoliittisen asiantuntijan Pirjo Väänäsen mukaan tasausta on heikennetty jatkuvasti työnantajien tahdosta. Tasauspäätökset tekevässä Työttömyysvakuutusrahaston hallituksessa on työnantajilla enemmistö.
Väänänen pitää tilannetta kummallisena, koska tarvetta tasaukseen on.
– Viime vuosina työttömyys on ollut korkealla ja meidän kassat olisivat ihan oikeasti tarvinneet tasausta.
Tiistaina kokoontunut Työttömyysvakuutusrahaston hallitus teki kuitenkin pienen korjauksen aikaisempaan linjaansa. Tänä vuonna tasausrahaa maksetaan seitsemän miljoonaa euroa, mikä on 0,31 prosenttia viime vuoden maksuista.
Tämänvuotinenkin tasaussumma on Väänäsen mukaan liian pieni. Tasausrahaston nostaminen alkuperäiseen tarkoitukseensa kuuluu SAK:n kärkivaatimuksiin ja se on mukana neuvottelupöydässä, jossa rakennetaan uusimuotoista keskitettyä ratkaisua.