Brittilehti The Guardian – joka ensimmäisenä tiedotusvälineenä heinäkuussa kertoi valerokotusohjelmasta – kirjoitti keskiviikkona, että kansainvälinen Pelastakaa lapset -järjestö oli kesällä joutunut vetämään kahdeksan ulkomaalaista työntekijäänsä Pakistanista ja viemään kaksi johtavaa pakistanilaista työntekijäänsä turvaan kalliiseen hotelliin.
Syynä oli se, että Pakistanin tiedustelupalvelu ISI epäili Pelastakaa lapset -järjestöä yhteyksistä pakistanilaiseen lääkäriin Shakil Afridiin, joka oli paljastunut CIA:n apuriksi valerokotusohjelmassa.
CIA oli värvännyt Afridin rokottamaan ihmisiä Abbotabadin kaupungissa, koska se epäili Osama bin Ladenin piileskelevän siellä. Tarkoituksena oli rokotusten varjolla kerätä dna-näytteitä kaupungissa mahdollisesti oleskelevista Osaman perheenjäsenistä.
Vastoin kaikkia eettisiä normeja
Kansainväliset avustusjärjestöt ovat olleet raivoissaan saatuaan tietää Yhdysvaltain tiedustelupalvelun käyttäneen humanitaarista toimintaa peitekilpenään.
Monet järjestöt sanovat tällaisen toiminnan sotivan kaikkia eettisiä normeja vastaan. Se on saattanut oikeat avustustyöntekijät uhanalaisiksi paitsi Pakistanissa myös muualla, erityisesti islamilaisissa maissa, koska ketä tahansa avustustyöntekijää voidaan nyt epäillä huijariksi.
Valerokotusohjelman voi myös katsoa jo vaatineen uhreja, joiden määrää ei voi edes tietää. Tämä sen vuoksi, että avustusjärjestöt ovat joutuneet rajoittamaan toimintaansa heikoimpien ja köyhimpien hyväksi.
Esimerkiksi Pelastakaa lapset -järjestö avusti viime vuonna seitsemää miljoonaa ihmistä Pakistanissa. Puolet autettavista oli tulvauhreja ja toinen puoli pitkäaikaisten ohjelmien piiriin kuuluvia. Järjestöllä on ollut 2 000 työntekijää Pakistanissa.
Järjestöt tiedustelupalvelun tarkkailussa
Järjestöt ovat varovaisia julkisessa arvostelussa, mutta Guardianin toimittajalle kerrottiin, että Pakistanin tiedustelupalvelusta on tullut säännöllinen kävijä monessa toimistossa.
Järjestöjen avustuslastit makaavat nyt pitkiä aikoja Karachin satamassa. Samoin uudet Pakistaniin saapuvat työntekijät joutuvat odottamaan pitkään viisumia.
Erityisen hankalaa on ollut niillä järjestöillä, joilla on amerikkalaisia työntekijöitä tai jotka saavat rahoitusta Yhdysvaltain hallitukselta. Esimerkiksi katolilaisen avustusjärjestön amerikkalainen työntekijä karkotettiin Pakistanista.
Pelastakaa lapset aiheetta epäillyksi
Pelastakaa lapset -järjestö joutui tahtomattaan erityisten epäilyjen kohteeksi, koska tohtori Afridi oli osallistunut vuosina 2008 ja 2010 järjestön pitämille kursseille. Kurssit liittyivät Pakistanin rajaseudun heimoalueilla toimineeseen, Yhdysvaltain rahoittamaan lasten terveysohjelmaan.
Guardianin tietojen mukaan Afridi oli lisäksi ISI:n kuulustelujen alkuvaiheessa väittänyt olevansa Pelastakaa lapset -järjestön palveluksessa.
CIA:n valerokotusohjelman vyyhti alkoi purkautua ISI:lle sen jälkeen kun Yhdysvaltain iskujoukot olivat käyneet tappamassa Osama bin Ladenin Abbotabadissa toukokuun 2. päivänä. Afridi pidätettiin kolme viikkoa myöhemmin Peshawarissa.
Pakistan antoi myöhemmin kesällä Pelastakaa lapset -järjestön työntekijöille luvan palata maahan. Se ja muut avustusjärjestöt ovat kuitenkin edelleen suurennuslasin alla.