Monet ympäristötavoitteet etenevät Helsingissä ja hyviä hankkeita on tekeillä, mutta kaupungissa edistettiin viime vuonna runsaasti myös kestämätöntä kehitystä.
Kaupunginvaltuutettu Kati Peltolan (vas.) mukaan kevyen ja joukkoliikenteen osuutta koko kaupungissa ei ole onnistuttu parantamaan. Niin ei ole tapahtunut myöskään joukkoliikenteessä naapurikuntien rajoilla eikä poikittaisliikenteessä. Raideliikennekään ei pärjännyt lumipyryissä eikä kestänyt vahingontekoa eikä piittaamattomuutta, jotka kärjistivät sääongelmia.
– Ihmisystävällinen ja energiapihi liikenne ovat kaupungin kaavoituksessa ja liikennesuunnittelussa edelleen häviöllä henkilöautoille, joita valtuuston ja lautakuntien poliittinen enemmistö suosii, katsoo Peltola.
Paljon rahaa ja työtä käytetään tunneleiden ja siltojen rakentamiseen pysäköintipaikoiksi ja uusiksi liittymiksi. Autottomat alueet ovat kaavoituksessa supistuneet lähes olemattomiksi ja asuntokadut pursuavat henkilöautoja.
– Kevyen ja joukkoliikenteen suosio edellyttää näille liikkumisen tavoille turvallisia ja nopeita väyliä ja helppoja liityntäyhteyksiä. Ne vaativat hyvää suunnittelua ja rahaa, mutta ovat paljon nopeampia toteuttaa kuin esimerkiksi Itäkeskuksen silta- tai tunnelihanke tai Pasilan tunneliratkaisut.
Peltola muistutti keskiviikkona valtuustossa sen hyväksyneen liikennesuunnitelmiin vasemmiston lausumia kehäväylien käytöstä tehokkaammin poikittaiseen bussiliikenteeseen. Kaupunkisuunnittelu kuitenkin vastaa, että näitä parannuksia ei katsota aiheellisiksi ja jatkaa tunnelien ja siltojen suurhankkeiden valmistelua.
Helsingille oma rakennusyritys
Peltola kehottaa valtuustoa ottamaan tosissaan rakentamisen ympäristölle asettamansa tavoitteet.
– Helsingin kaupungin pitäisi olla maan paras rakennuttaja, jotta se pystyisi pitämään oman valtavan rakennuskantansa kunnossa ja tekemään siitä oikeasti kestävää.
Tavoite edellyttää Kati Peltolan mielestä kaupungin omaa rakennusyksikköä, joka panostaa yksinkertaisiin ja helposti korjattaviin rakenteisiin ja huolellisesti suunniteltuun ja tehtyyn työhön. Nykyinen rakentamisen kilpailutusjärjestelmä ei ole valvottavissa eikä ohjattavissa. Siksi tarvitaan vakinaista työvoimaa, jonka osaaminen ja työssä oppiminen siirtyy työntekijältä toiselle ja hankkeesta toiseen ja säilyy kaupungin omana voimavarana.
Peltola esitti valtuuston hyväksyttäväksi ponnen, jonka mukaan se edellyttää, että sille valmistellaan ehdotus oman rakennusyrityksen perustamisesta parantamaan Helsingin omistaman rakennuskannan laatua ja kestävyyttä.