Taloustieteen Nobelilla palkittu James Tobin esitti vuonna 1972 rajojen yli tapahtuvien rahansiirtojen verottamista. Hanke on monissa asiantuntijaselvityksissä tuomittu mahdottomaksi ja toimimattomaksi, mutta nyt se on kuitenkin toteutumassa Euroopan unionissa.
EU:n komissio esittää kaikista pääomaliikkeistä kerättävää transaktioveroa. Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso perustelee veroa sillä, että on tullut finanssisektorin vuoro ottaa vastuuta meneillään olevassa kriisissä. EU-maat ovat jo tukeneet finanssialaa kolmen vuoden aikana 4 600 miljardilla eurolla avun ja takuiden muodossa.
Europarlamentaarikko Satu Hassin mukaan komission ehdotus on sama asia kuin Tobin-vero.
Professori Heikki Patomäki arvioi vuonna 2001, että prosentin suuruinen maailmanlaajuinen Tobin-vero voisi olla käytössä vuonna 2010.
”Veron tarkoitus ei kuitenkaan ole pelkkä rahankeruu, vaan myös finanssimarkkinoiden vakauttaminen. Yksi syy siihen, että finanssimarkkinat heittelehtivät niin voimakkaasti ja samalla heiluttavat kansantalouksia, yrityksiä, työpaikkoja ja ihmisten elämää, on se, että markkinoilla tehdään niin paljon nopeita, edestakaisia ja spekulatiivisia kauppoja. Näitä pienikin vero hillitsisi”, Hassi kirjoittaa blogissaan.
Useat kansalaisjärjestöt, muun muassa Attac, ovat ajaneet Tobin-veroa vuosikausia.
Selvitetty yli kymmenen vuotta
Suomessa Tobin-veroa on selvitetty yli kymmenen vuotta. Paavo Lipposen toisen hallituksen aikana valtiovarainministeriö tilasi korkeatasoisen asiantuntijaselvityksen asiasta. Suomen Pankin ja korkeakoulujen edustajista koostunut työryhmä päätyi tammikuussa 2001 siihen, että pääomaliikkeiden rajoitukset eivät suojaisi talouksia kriiseiltä.
”Finanssikriiseiltä ja niihin liittyviltä liiallisilta pääomaliikkeiltä voidaan suojautua parhaiten kestävällä talouspolitiikalla, rahoitusjärjestelmän vahvistamisella sekä pankkien riskinoton ja vakavaraisuuden valvonnalla”, totesi työryhmä.
Patomäen visio toteutumassa
Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa tilasi tuolloin Englannissa työskennelleeltä professori Heikki Patomäeltä vastaselvityksen asiasta. Patomäen mukaan VM:n selvityksen taustalla oli teoria, jossa kaikki muutokset kohti uusliberaalia taloutta ovat väistämättömiä ja positiivisia.
Patomäki itse katsoi, että aluksi Tobinin veron voisivat ottaa käyttöön Emuun kuuluvat ja muut siitä kiinnostuneet maat. Tästä edettäisiin kohti universaalia veroa.
Nyt näin on käymässä, joskin paljon Patomäen ennakoimaa hitaammassa tahdissa. Hän uskoi, että prosentin suuruinen maailmanlaajuinen Tobin-vero voisi olla käytössä vuonna 2010.
Yhdysvallat ja Englanti vastustivat veroa 2000-luvun alun pohdinnoissa ja vastustavat edelleen.