Työmarkkinakeskusjärjestöjen johtajat neuvottelivat keskiviikkona tiiviisti keskitetystä palkkaraamisopimuksesta, mutta neuvotteluista ei odoteta ainakaan pikaista ratkaisua.
Samaan aikaan eri pöydissä käynnissä olevat teknologiateollisuuden sopimusneuvottelut ovat kiinni palkankorotuksista, joissa osapuolet ovat edelleen kaukana toisistaan. Tekstikysymyksissä on sen sijaan edistytty.
Neljä prosenttia tavoitteena
Työntekijäpuolen Metalliliitto, ammattiliitto Pro ja ylempien toimihenkilöiden YTN ovat yhdessä esittäneet neljän prosentin palkankorotusvaatimuksen, jota työnantajien Teknologiateollisuus ry pitää täysin ylimitoitettuna.
Ongelman taustalla on se, että teknologiateollisuuden työntekijät ja toimihenkilöt eivät ole tänä vuonna saaneet lainkaan palkankorotuksia, kun taas muilla aloilla maksetut korotukset ovat olleet hieman yli 3 prosenttia. Lisäksi työntekijäpuoli katsoo jääneensä jo aikaisimmilla sopimuskierroksilla jälkeen muista.
Sopimukset päättyvät
Teknologiateollisuuden sopimus päättyy perjantaina 30. syyskuuta. Tuolloin kaikkien kolmen liiton hallinnot ovat koolla, ja niissä päätetään yhteisistä jatkotoimista, jos sopimusta ei siihen mennessä ole syntynyt. Ensimmäisessä vaiheessa järjestöt laittavat päälle ylityökiellon.
Neuvotteluja sekä raamisopimuksesta että teknologiateollisuuden sopimuksesta on varauduttu jatkamaan viikonloppuna ja vielä sen jälkeenkin.
Sama tilanne on rahoitusalalla, jossa sopimus päättyy 30. syyskuuta. Myöskään rahoitusalan työntekijät eivät ole saaneet tänä vuonna palkankorotuksia.
Ministeritapaaminen illalla
Keskusjärjestöjohtajat tapaavat keskiviikkona illalla pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.). Hallitus on luvannut tukea mahdollista raamisopimusta veronalennuksilla, joiden suuruus ja muoto on vielä täysin auki.
Raamisopimuksessa on tarkoitus neuvotella raamista, jonka puitteissa liitot tekisivät omat sopimuksessa. Laatuasioista neuvotteluissa ovat mukana muun muassa muutosturvaan, irtisanomissuojaan ja toimihenkilöiden osalta työaikaan liittyvät kysymykset