Puolustusvoimien ruokahuollon PURUn työntekijöitä uhkaa kymmenen prosentin palkanalennus. Se on edessä, jos heidän nykyinen työehtosopimuksensa vaihdetaan halvempaan, kuten puolustusministeriö haluaa.
Hallituksen on lähipäivinä tarkoitus antaa eduskunnalle esitys puolustusvoimien ruokahuollon yhtiöittämisestä. Työntekijöitä edustava ammattiliitto JHL vetoaa, että lakiesitystä ei anneta, ennen kuin kysymys uuden yhtiön työehtosopimuksesta ja siirtyvän henkilöstön asemasta on ratkaistu neuvottelemalla työntekijäjärjestöjen kanssa.
Uusi valtionyhtiö Leijona-ateriat Oy aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa. Puolustusministeriö on yksipuolisesti päättänyt työntekijäpuolta kuulematta, että uusi yhtiö järjestäytyy työnantajaliitto Matkailu- ja ravintolapalvelut MARAan. JHL:n mielestä sen oikea liitto olisi Palvelualojen työnantajat PALTA.
Päätös tuli työntekijäjärjestöille täytenä yllätyksensä.
Ruokahuollon työntekijät ansaitsevat nyt 1 800–2 000 euroa kuukaudessa tehtävästä riippuen. MARAn sopimuksessa palkat, työaikakorvaukset ja lomamääräykset ovat huonommat. Työntekijöiden ansiot pienenisivät 200–400 euroa kuukaudessa..
Koskee pienipalkkaisia naisia
Ammattiliitto JHL pitää törkeänä sitä, että ministeriö on lähtenyt sopimusdumppauksen tielle.
– Ruokahuollon työntekijät ovat pienipalkkaisia naisia. Jos heidän palkkojaan leikataan, toimitaan paitsi väärin, myös hallitusohjelmaa vastaan, toteaa JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
Kataisen hallitus lupaa ohjelmassaan henkilöstöä arvostavaa henkilöstöpolitiikka ja toimivaa yhteistyötä henkilöstöjärjestöjen kanssa.
Hallitus on ohjelmassaan sitoutunut myös jatkamaan kolmikantaista samanpalkkaisuusohjelmaa, Eloranta muistuttaa. Tavoitteena on kaventaa naisten ja miesten palkkaero enintään 15 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä.
– Tavoite vain pakenee leikkaamalla pienipalkkaisten naisten ansioita.
”Tuli yllätyksenä”
Ministeriön yksipuolinen päätös työehtosopimuksesta on JHL:n sopimustoimitsijan Reijo Taipaleen mukaan surkeaa henkilöstöpolitiikkaa.
– Päätös tuli työntekijäjärjestöille täytenä yllätyksensä. Emme hyväksy työnantajan yksipuolista ilmoitusta työehtosopimuksen vaihtamisesta. Tällaisista asioista pitää aina neuvotella.
Eloranta ihmettelee valtion omistajaohjauksen passiivisuutta puolustusvoimien ruokahuollon tapauksessa.
– Omistajaohjauksen pitäisi tiukemmin valvoa hallitusohjelman henkilöstöpoliittisten tavoitteiden toteutumista yhtiöittämisissä.
Puolustusvoimien ruokahuollossa 25 varuskunnassa työskentelee 580 ammattilaista, joista noin puolet on JHL:n jäseniä.