Kestävä kehitys ei tarkoita vain ekologista tasapainoa vaan myös sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kehitystä, korostaa ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.). Tämän näkökulman huomioonottamista edellyttää hänestä tulevaisuuden näkymä. Siinä on ruokaa, energiaa ja muita luonnonvaroja saatavilla entistä niukemmin, mutta pienenevää kakkua on jakamassa yhä suurempi joukko ihmisiä.
– Ilman yhteisiä globaaleja sitoumuksia ja solidaarisuutta tästä voi seurata vakavia yhteiskunnallisia ja poliittisia ongelmia, totesi Korhonen tiistaina Suomen Luonnonsuojeluliiton (SLL) Rio+20 -seminaarissa. 1992 Riossa sovitut vuosituhattavoitteet on hänestä laajennettava koskemaan kaikkia maita.
YK:n kestävän kehityksen huippukokous Rio+20 järjestetään kesäkuussa 2012 Brasilian Rio de Janeirossa. Kokouksessa on tavoitteena uudistaa poliittista sitoutumista kestävään kehitykseen, tähänastisten aikaansaannosten arvioimisen sekä uusien ja ennakoimattomien haasteiden kohtaamisen. Seminaarissa haettiin evästyksiä kokoukselle.
– Köyhyyden ja epäoikeudenmukaisuuden vähentämiseksi tarvitaan laadullista talouskasvua. Vuoden 2012 huippukokouksen keskeisiin teemoihin tulee kuulua tämän haasteen edellyttämien toimivien rakenteiden luominen.
Sosiaalinen näkökulma paitsiossa
Korhonen katsoo, että kestävän kehityksen sosiaalinen näkökulma on jäänyt paitsioon. Nyt se pitäisi saada toimimaan ekologisen ja taloudellisen rinnalla tehokkaasti.
Martti Korhosen mielestä vielä ei olla myöhässä. Panostamalla kestävään kehitykseen torjutaan maailmanlaajuisia kriisejä parhaiten. Kauaskantoisia ja järkeviä päätöksiä voidaan vielä tehdä.
Yhteisen tavoitteen saavuttaminen edellyttää saumatonta yhteistyötä.
– Jotta tulevaisuudessa voidaan siirtyä kestävää kehitystä tukevaan talouteen, tarvitsemme monipuolisia poliittisia tekoja niin kansainvälisellä, valtiollisella kuin paikallisella tasolla.
Julkisella sektorilla suuri vastuu
Ympäristövaliokunnan puheenjohtajan mielestä ympäristökustannukset tulee jatkossa sisällyttää markkinahintoihin ja verotusta kohdistaa myös resurssien käyttöön. Julkisia hankintoja tulee käyttää keinona tukea ympäristöystävällisiä tuotteita ja palveluja. Julkisen sektorin hankinnoissa liikkuvat isot rahat vuositasolla, joten kestävän kehityksen kriteerit on nostettava aiempaa suurempaan rooliin niitä tehtäessä.
– Maailmanlaajuinen kauppa ja kestävä kehitys voivat parhaassa tapauksessa tukea toisiaan. Suurimpia uusia haasteita on riittävän ruoka- ja energiaturvan sekä resurssien saantivarmuuden luominen kaikille. Myös tuleville sukupolville, kun väestö kasvaa yhä nopeammin ja luonnonvarat ovat rajalliset.
SLL julkaisee Rio+20 -seminaarissa sidosryhmien suosituksia Rion kokoukselle. Tietoa on kerätty kyselyin ja työpajoissa. Näkemyksiään ovat esittäneet ympäristö- ja kehitysjärjestöjen lisäksi esimerkiksi ammattiyhdistysliikkeen, liike-elämän, etujärjestöjen sekä poliittisten nuorisojärjestöjen edustajat. Julkaisu on ladattavissa osoitteesta www.sll.fi/rio2012 .