Saint Matthieun koulu Léogânen kaupungissa on arkkitehti Matti Kuittisen piirtämän koulun ensimmäinen prototyyppi. Koulu sijaitsee muutaman kymmenen kilometrin päässä pääkaupungista Port-au-Princestä.
Kuittinen lähestyi Kirkon Ulkomaanapua idealla koulujen jälleenrakentamisesta sen jälkeen, kun valtava maanjäristys oli iskenyt Haitin niemimaalle tammikuussa 2010. Oppilaille piti luoda turvallinen opiskeluympäristö, rakennuksen hiilijalanjäljen tuli olla pieni ja sen tuli olla ympäristön kannalta kestävä.
Seitsemän luokkahuoneen koulu 350 oppilaalle ja 18 opettajalle, yhteisötila, keittiö ja käymälät näyttävät tavalliselta koululta. Mutta sisältäpäin kaikki on erilaista.
Seinät on tehty rakennusmurskasta, jota on saatu lähistön maanjäristyksessä sortuneista rakennuksista. Biokäymälät palvelevat koulua ja yhteisöä sekä tuottavat koulukeittiön helloille biokaasua. Aurinkopaneeleista saadaan energiaa valaistukseen ja tietokoneita varten.
Maanjäristyksen kestävä
Jälleenrakennusarkkitehtuuri on melko uusi ala ja kaikki piti tehdä alusta alkaen. Saint Matthieun koulun rakentaminen alkoi kolmen luokkahuoneen pilottina kesäkuussa 2010.
– Haitissa ei ole omia rakennusstandardeja, ja ainoat hyväksytyt ovat kanadalaiset standardit. Mutta Kanadassa ei ole maanjäristyksiä eikä hurrikaaneja. Meidän piti soveltaa kanadalaisia standardeja Haitin ympäristöön sopiviksi käyttämällä olemassa olevaa tietoa Haitin maanjäristyksistä ja hurrikaaneista viimeisen sadan vuoden ajalta, sanoo Sari Kaipainen, Kirkon Ulkomaanavun arkkitehti Haitissa.
Maanjäristys repi alas 65–70 prosenttia Haitin kouluista jättäen jälkeensä vain murskaa ja kiviä.
– Hurrikaanin varalta rakennus täytyy suunnitella niin, että paino jakaantuu tasaisesti, jotta varmistetaan, että rakenteet eivät murru tai putoa. Maanjäristyksen varalta täytyy varmistaa, että rakennuksella on tietyt murtumispisteet, jotta seinät ja katto eivät putoa rakennuksen sisään. Laskelmat täytyy tehdä joka kulmasta, sanoo Kaipainen.